Homepage Jonx

Wat zijn symptomen van een psychose?

Als jongeren psychotisch zijn, dan hebben ze dat zelf vaak niet door, maar vrienden, ouders, broers en zussen zijn bezorgd. Dit komt doordat mensen met een psychose de wereld om hun heen vermengen met hun eigen fantasiewereld. Daardoor kunnen zij last hebben van een aantal dingen:

  • Bijvoorbeeld het gevoel hebben dat zij worden achtervolgd of bijzondere boodschappen ontvangen via bijvoorbeeld de televisie. Dit wordt een waan genoemd, iemand die alleen zijn/haar eigen gedachten gelooft, ook al denken alle andere mensen er anders over.
  • Bijvoorbeeld een stem of meerdere stemmen horen, terwijl zij alleen zijn en er niemand op hoorafstand is. Dit wordt een hallucinatie genoemd: dingen horen, ruiken, proeven, voelen, zien die andere mensen niet ervaren.
  • Niet meer kunnen concentreren op schoolwerk, terwijl dat eerst geen probleem was. Je gedachten niet meer op een rijtje hebben, waardoor je verhaal heel warrig wordt en andere mensen je niet goed kunnen volgen. Dit worden denkproblemen genoemd.
  • Een leeg gevoel hebben, somber zijn en soms zeggen mensen dat je een matte indruk maakt.

Toch betekent het niet dat je een psychose hebt als je last hebt van een van de bovenstaande dingen. Er zijn jongeren die een stem horen, zonder dat zij hier last van hebben of angstig worden. Zij hebben dan wel een hallucinatie, maar zijn niet psychotisch. Jonge kinderen zien bijvoorbeeld ’s nachts wel eens schimmen en monsters onder het bed of schaduwen van mensen op de slaapkamermuur, maar dit zijn geen hallucinaties.

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis