Home Problemen Psychose Symptomen van een psychose

'Ik ben in de war'

meisje in psychose

Wat zijn de symptomen van een psychose?

Een van de belangrijkste symptomen van een psychose is dat je dingen waarneemt die anderen niet waarnemen. Je hoort bijvoorbeeld stemmen terwijl er niemand in de buurt is. Of je hebt waanbeelden die je maar niet kunt loslaten. Je denkt bijvoorbeeld dat je wordt achtervolgd of wordt afgeluisterd.

Soms hebben mensen tijdens hun psychose last van stemmingswisselingen. En soms komen mensen niet meer uit hun woorden en maken zij een verwarde indruk. Een psychose kan kort duren en maar één keer voorkomen, maar ze kunnen ook langer aanhouden en regelmatig terugkomen.

In onderstaande interactieve video van Viemr en het UMCG wordt de ervaring van een psychose weergegeven. Terwijl je met hoofdpersonage Wim door Groningen loopt komen er allerlei symptomen van een psychose voorbij: van paranoia tot agressie.

Psychose ervaring – 4.01

Vermoed je dat je last hebt van een psychose of er gevoelig voor bent? Het is belangrijk dat je hulp krijgt, want een psychose kan jouw leven en dat van anderen flink op de kop zetten. De eerste stap is een afspraak met je huisarts.

Bij Jonx in zorg, en dan?

1

Verwijzing

2

Intake

3

Adviesgesprek

4

Behandeling

5

Eindgesprek