Home Problemen Trauma

'Ik zie de nare dingen steeds weer voor me'

Wat is een trauma?

Als je een trauma hebt, heb je iets erg meegemaakt of gezien. Bijvoorbeeld een ongeluk of een ramp. Het kan ook zijn dat je bent mishandeld, of geweld hebt gezien. Of misschien is er iemand overleden die je goed kende. Niet alleen volwassenen kunnen last hebben van een trauma, ook kinderen en jongeren kunnen vanwege een trauma tegen problemen aanlopen.

Niet iedereen die iets ergs meemaakt houdt daar lang last van. Het is normaal dat je een tijd van slag bent. Maar als je je niet beter gaat voelen, kan het zijn dat je een trauma hebt. Bij een trauma is de verwerking van een nare gebeurtenis niet goed op gang gekomen. Bijvoorbeeld door extra stress eromheen. Gelukkig zijn er behandelingen waarmee Jonx je kan helpen om minder last te hebben van jouw trauma.

Hoe ontstaat een trauma?

Een trauma kan op verschillende manieren ontstaan. Het kan zijn dat jij het slachtoffer was van een ernstig ongeluk of dat je bent gepest. Of dat je erbij was toen er iets ergs gebeurde. Je kan één keer iets ergs hebben meegemaakt, of meerdere keren. Misschien voelde je meteen na de gebeurtenis dat er iets niet goed zat. Maar het is ook mogelijk dat je het later pas merkte.

Als je een vervelende ervaring had met iets waar mensen normaal gesproken niet bang voor zijn, bijvoorbeeld bloed, een dier of naalden, dan kan het zijn dat jouw trauma gerelateerd is aan een specifieke fobie. Dat is een vorm van een angststoornis, waarbij de angst van een specifieke gebeurtenis je dagelijks leven blijft beïnvloeden.

Hoe kan Jonx je helpen?

Hebben jouw klachten of vragen te maken met psychische problemen? Dan kan Jonx je helpen. Via je huisarts kan je naar ons worden doorverwezen. Daarna kijken we samen met jou welke behandeling je het beste helpt.