Home Problemen Negatieve gedachten

'Ik vind het moeilijk om de leuke kanten van iets te zien'

Negatieve gedachten over jezelf?

We hebben allemaal dagen dat alles stom is en niets lukt: je vindt dat je haar slecht zit. Dat je de langzaamste bent bij gym. En je weet zeker dat je een onvoldoende krijgt voor je toets. Dat is normaal en het is soms zelfs lekker om even te zeuren. Maar denk jij elke dag ‘dit kan ik niet’, ‘hier ben ik te dom voor’ of ‘niemand vindt mij aardig’ en maken die gedachten je verdrietig? Dan heb je misschien erg veel last van negatieve gedachten en voel je je daardoor somber.

Wat veroorzaakt vervelende gedachten?

Waar komen die negatieve gedachten vandaan? Dat verschilt per persoon. Je bent bijvoorbeeld heel kritisch op jezelf en je hoort steeds een stemmetje in je hoofd dat zegt dat je het allemaal toch niet kan.

Hoe spannend het waarschijnlijk voelt, het is belangrijk om over je gedachten te praten. Bijvoorbeeld met je ouders of met je huisarts. Samen kunnen jullie onderzoeken waar jouw negatieve gedachten vandaan komen. Waarschijnlijk lukt het dan ook om tot oplossingen te komen.

Hoe kan Jonx je helpen?

Hebben jouw klachten of vragen te maken met psychische problemen? Dan kan Jonx je helpen. Via je huisarts kan je naar ons worden doorverwezen. Daarna kijken we samen met jou welke behandeling je het beste helpt.