Home Problemen Psychose Tips tegen een psychose

'Ik ben in de war'

meisje in psychose

Wat kan je doen als je psychosegevoelig bent?

Je kunt herstellen van een psychose en leren omgaan met je psychosegevoeligheid. Hoe sneller je hulp zoekt, hoe beter. Ga naar je huisarts om over je klachten te praten. Wanneer je het prettig vindt, kan je een van je ouders of een goede vriend meenemen. Hieronder geven we alvast een paar tips over wat je kunt doen als je gevoelig bent voor het krijgen van een psychose.

Gevoelig voor een psychose? 6 tips

De volgende tips zijn geen vervanging van een behandeling voor je psychose. Het is belangrijk dat je professionele hulp zoekt wanneer je last hebt (gehad) van een psychose.

  • Praat met bijvoorbeeld je ouders, een docent of je huisarts over je klachten en je angsten, ook al vind je het misschien moeilijk om anderen te vertrouwen. Erover praten kan opluchten en je ouders en school kunnen een steun voor je zijn wanneer je professionele hulp krijgt.
  • Leef zo regelmatig mogelijk. Ga op tijd naar bed, sta op vaste tijden op, eet op vaste tijden en zorg voor voldoende beweging.
  • Vermijd stress zoveel mogelijk en ga iets doen waar je ontspannen van wordt wanneer je de stress voelt opkomen. Neem bijvoorbeeld een warm bad. Ook kun je met je docent op school overleggen of je het tijdelijk rustiger aan mag doen.
  • Gebruik geen drugs en drink geen alcohol. Hierdoor kunnen je klachten verergeren en mogelijk kan zelfs een psychose worden uitgelokt.
  • Zoek altijd professionele hulp wanneer je denkt een psychose te hebben (gehad) of denkt te krijgen. 
  • Zoek contact met lotgenoten wanneer je wilt praten met anderen die ook gevoelig zijn voor het krijgen van een psychose. Je kunt bijvoorbeeld via de vereniging Anoiksis of Ypsilon in contact komen met lotgenoten.

Websites over psychose

Bij Jonx in zorg, en dan?

1

Verwijzing

2

Intake

3

Adviesgesprek

4

Behandeling

5

Eindgesprek