Home Problemen Spijbelen en schoolweigering

'Ik durf niet naar school'

kind spijbelen weigert school schoolweigering

Wat is schoolweigering?

Ieder kind blijft wel eens een dagje thuis, bijvoorbeeld als hij of zij niet lekker is. Ook is het normaal dat je kind niet altijd zin heeft in school en misschien wel wil spijbelen omdat hij bijvoorbeeld opziet tegen een presentatie. Als dit regelmatig gebeurt, dan kan het zijn dat er meer aan de hand is. Mogelijk is er sprake van schoolweigering, of is je kind aan het spijbelen?

Er is een probleem als je kind weigert om naar school te gaan, zelfs als je als ouder of verzorger erop aandringt. Of als je kind wel naar school wil, maar het gewoon niet lukt. We spreken van schoolweigering als je kind vanwege angst of spanning niet naar school gaat, terwijl hij wel leerplichtig is. Als hier sprake van is, dan loopt je kind mogelijk een leerachterstand op. Bovendien mist hij contact met zijn klasgenoten.

Waarom wil je kind niet naar school?

Waarom wil of durft een kind niet naar school? Dat verschilt per persoon. Misschien wordt hij gepest op school en wil hij de pesters vermijden? Het is belangrijk om hier goed met je kind over te praten, zodat jullie mogelijk een oplossing kunnen vinden. Vermoed je dat het spijbelen of de schoolweigering onderdeel is van een depressie of een angststoornis? Dan is het belangrijk om hier de juiste hulp voor te zoeken.

Meer informatie over schoolweigering

Wil je meer lezen over spijbelen onder jongeren? Via de website van schoolweigering kom je meer te weten over oorzaken van schoolweigering. Ook kun je een checklist invullen om te kijken of er inderdaad sprake van schoolweigering is bij jouw kind.

Hoe kan Jonx je helpen?

Hebben jouw klachten of vragen te maken met psychische problemen? Dan kan Jonx je helpen. Via je huisarts kan je naar ons worden doorverwezen. Daarna kijken we samen met jou welke behandeling je het beste helpt.