Home Problemen FAS(D)

'Ik heb gedragsproblemen doordat mijn moeder alcohol dronk toen ze zwanger was van mij'

FAS(D) Polikliniek

Wat is FAS(D)?

Kinderen van wie de moeder alcohol heeft gedronken tijdens de zwangerschap of in de periode van borstvoeding, kunnen Foetaal Alcohol Spectrum Disorder (FASD) krijgen. Hoe erg de gevolgen van het alcoholgebruik van de moeder zijn, verschilt per kind. De meest ernstige vorm is het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Jonx biedt diagnostiek van FAS(D) bij kinderen en jongeren, en behandelingen voor de gevolgen daarvan.

FAS en FASD

Een kind met FAS kan allerlei afwijkingen hebben, zowel lichamelijk als geestelijk. Zo kunnen ze een groeiachterstand krijgen, of afwijkingen in hun gezicht. Ze kunnen ook problemen hebben met hun geheugen, met leren, of in hun gedrag. Het kan zijn dat het kind een aantal symptomen van FAS heeft. Dan noemen we dat een ‘Foetaal Alcohol Spectrum Disorder’ (FASD): je hebt één of meer kenmerken van FAS.

Alcohol gedronken tijdens de zwangerschap?

Alcohol is giftig voor ongeboren en pasgeboren baby’s. Als een zwangere vrouw alcohol drinkt, komt dat via het bloed bij haar ongeboren kind terecht. Er is dan een vergroot risico op een miskraam of een vroeggeboorte. Al bij een kleine hoeveelheid alcohol kan een baby blijvend beschadigd worden.

Meestal hebben moeders van kinderen met FAS(D) zwaar gedronken tijdens de zwangerschap. Maar uit nieuwe onderzoeken blijkt dat een beetje alcohol tijdens de zwangerschap (gemiddeld ongeveer 0.2 glas per dag) al fysieke en mentale schade kan aanrichten.

Vermoed je dat jij of je (pleeg)kind FAS(D) heeft? Jonx biedt verschillende behandelingen die helpen om met FAS(D) om te gaan. Onze behandelaren kijken samen met jou welke behandeling het beste past.

Bij Jonx in zorg, en dan?

1

Verwijzing

2

Intake

3

Adviesgesprek

4

Behandeling

5

Eindgesprek