Home Problemen Dysthyme stoornis (persisterende depressie)

'Het gaat een poosje goed en dan ineens heel slecht'

Wat is een dysthyme stoornis?

Als je een ‘persisterende depressieve stoornis’ of dysthyme stoornis hebt, voel je je voor een lange tijd somber en prikkelbaar. ‘Persisterend’ betekent: voortdurend of aanhoudend. Je hebt elke dag last van een verdrietig gevoel. Overdag kun je je moeilijk concentreren en ‘s nachts kan je niet goed slapen. Misschien heb je weinig zelfvertrouwen. Het lijkt alsof je last hebt van een lichte depressie.

Verschil met een depressie

Een dysthyme stoornis is een lichte vorm van depressie. Het verschil is dat je gevoelens minder heftig zijn dan bij een depressie. Maar je hebt de sombere gevoelens een langere tijd. Een depressie duurt ten minste twee weken en een dysthyme stoornis duurt ten minste één jaar. Het kan zijn dat het een tijdje wat beter met je gaat. Maar dat duurt niet langer dan twee maanden. Hierdoor wordt dysthymie minder snel herkend dan een depressie. Toch is een dysthyme stoornis even vervelend als een depressie. Het is naar om je lang somber te voelen en het kan je dagelijkse leven erg beïnvloeden.

Kan iedereen een dysthyme stoornis krijgen?

Het is niet bekend hoe vaak een dysthyme stoornis bij kinderen en jongeren in Nederland voorkomt. We denken dat het even vaak voorkomt als een depressie. Dat is bij één op de honderd kinderen tot 12 jaar. En bij één op de twintig jongeren van 12 tot 18 jaar. Meisjes hebben er vaker last van dan jongens. Het begint vaak op een jonge leeftijd, tijdens de kindertijd of aan het begin van de puberteit.

We weten niet zeker waardoor een dysthyme stoornis of depressie ontstaat. Dat verschilt per persoon. Het kan zijn dat je omgeving een rol speelt. Maar het kan ook erfelijk zijn, doordat het in je familie voorkomt. Als je last hebt van een dysthyme stoornis heeft dat meestal meerdere oorzaken.

Bij Jonx in zorg, en dan?

1

Verwijzing

2

Intake

3

Adviesgesprek

4

Behandeling

5

Eindgesprek