Home Problemen Faalangst

'Een presentatie? Ik klap helemaal dicht...'

meisje studeert in een park in het gras

Wat is faalangst?

Ben je extreem bang dat je fouten maakt en niet aan de verwachtingen van anderen voldoet? Dan heb je misschien last van faalangst: je bent bang om tijdens een prestatie te falen. Je kunt daardoor misselijk zijn, zweten, blozen en over je hele lichaam trillen. Misschien wil je wel in alles goed zijn om je ouders of leraren trots te maken. Of je denkt dat bij jouw leven geen fouten horen.

Faalangst bij kinderen

Net als volwassenen kunnen ook kinderen en jongeren veel last hebben van faalangst. In de video hieronder van het Jeugdjournaal vertelt Fleur hoe zij uiteindelijk zelfs een burn-out kreeg, omdat de stress die zij voelde veel te groot werd.

Fleur kreeg al op haar negende een burn-out – 3.52 minuten

Aan het einde van de video geeft Fleur een tip mee aan de kijker: “Je moet vooral praten, praten en praten. Dan leer je ermee om te gaan”. Er zijn meer tips die je kunnen helpen als je last van faalangst hebt.

Oorzaken van faalangst

Faalangst is vaak het gevolg van een hoge druk die je voelt. Misschien vanuit huis of op school. Je wilt zo graag voldoen aan de verwachtingen van anderen, dat het je tegen gaat werken.

Heeft jouw faalangst veel invloed op jouw dagelijks leven? Dan kan het zijn dat je een angststoornis hebt. Bij een angststoornis doe je dingen bewust niet, of juist wel, omdat je bang bent dat er anders iets ergs gebeurt. Jonx biedt hier verschillende behandelingen voor aan.

Meer lezen over angst

Meer weten over over dit onderwerp? Het Kenniscentrum kinder- en jeugdpsychiatrie heeft een uitgebreide pagina op hun website waar je meer informatie kunt vinden over angst bij kinderen en jongeren.

Hoe kan Jonx je helpen?

Hebben jouw klachten of vragen te maken met psychische problemen? Dan kan Jonx je helpen. Via je huisarts kan je naar ons worden doorverwezen. Daarna kijken we samen met jou welke behandeling je het beste helpt.