Home Problemen Negatieve gedachten Tips bij negatieve gedachten

'Ik vind het moeilijk om de leuke kanten van iets te zien'

Wat kan ik doen tegen negatieve gedachten?

Negatieve gedachten leveren niets goeds op. Je voelt je onzeker, boos of verdrietig en je hebt nergens zin in. Het is daarom belangrijk om je negatieve gedachten te herkennen en te veranderen. Op deze pagina geven we je tips die je kunnen helpen om je negatieve gedachten om te buigen of los te laten.

Hoe stop ik mijn negatieve gedachten?

De eerste stap naar het stoppen van je negatieve gedachten, is door erover te praten. Bijvoorbeeld met je ouders of je huisarts. Samen kunnen jullie onderzoeken waar jouw gedachten vandaan komen. En wat jou helpt om ze de baas te worden. Misschien blijkt dat jouw gedachten te maken hebben met een depressie? Dan kan Jonx je helpen.

Zo laat je je negatieve gedachten los of buig je ze om (7 tips)

  • Praat met je ouders, vrienden of iemand op school over je negatieve gedachten. Dit lucht vaak op en zij kunnen je bovendien helpen om in te zien dat je gedachten niet realistisch zijn.
  • Probeer je negatieve gedachten en gevoelens te herkennen en te benoemen. Dan zijn ze ook makkelijker los te laten of om te buigen naar positieve gedachten.
  • Verlies jezelf niet in al die gedachten, maar kijk naar de realiteit: zijn die negatieve gedachten wel waar? Dat is niet altijd makkelijk, maar oefenen helpt.
  • Schrijf je negatieve gedachten op papier en gooi het papier vervolgens weg. Dat kan opluchten.
  • Probeer de gedachten van anderen niet in te vullen. Wanneer jij er bijvoorbeeld vanuit gaat dat al je klasgenoten je saai vinden, word je heel onzeker. Terwijl de kans groot is dat dit helemaal niet zo is.
  • Ga wandelen, zwemmen of bijvoorbeeld voetballen. Beweging kan je hoofd wat leger maken.
  • Je bent niet de enige met negatieve gedachten. Er zijn veel (online) mogelijkheden om in contact te komen met leeftijdsgenoten die er ook last van hebben.

Hoe kan Jonx je helpen?

Hebben jouw klachten of vragen te maken met psychische problemen? Dan kan Jonx je helpen. Via je huisarts kan je naar ons worden doorverwezen. Daarna kijken we samen met jou welke behandeling je het beste helpt.