‘Bij het Autisme Team Noord-Nederland begrepen ze mij meteen.’
Volwassen man met autisme

Volwassenen

Zit je niet goed in je vel en denk je: wat heb ik? Heb je steeds ruzie met je partner? Of heb je het gevoel dat de wereld je niet begrijpt? Denk je dat je misschien een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) hebt? Dan helpt Jonx je graag verder. Jonx is gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van mensen met een ASS. Jonx helpt hele jonge kinderen en hun ouders, maar ook jongeren en volwassenen. Jonx Autisme heeft diverse vestigingen verspreid over de drie noordelijke provincies. Waarvan drie verschillende locaties van het gespecialiseerd Autisme Team Noord-Nederland (ATN).

Praten met je ouders of je partner

Voel je je soms vreemd? Praat er dan over met iemand. Ook al vind je dat moeilijk, bijvoorbeeld omdat je moeite hebt met het verwoorden van je gevoelens. Praten lucht op. En zo werk je samen aan een oplossing voor de problemen. Zoek een rustig moment uit wanneer je wil praten met je ouders of je partner. Is het onrustig in huis? Zijn je ouders of je partner druk? Wacht dan een rustiger moment af. Vertel wat je dwars zit. Het gaat om jóuw geluk. Vind je het begin moeilijk? Praat dan eerst over iets wat je op tv hebt gezien. Of wat je op je opleiding of je werk hebt gehoord. Kun je niet praten met je ouders of je partner? Of luisteren ze niet naar je? Blijf dan rustig. Praat met iemand anders die je vertrouwt. Je beste vriend of vriendin bijvoorbeeld. Of een ander familielid. Zo kun je toch proberen om hulp te vinden.

Kom je er samen niet uit? Schakel dan hulp in

Ga naar je huisarts of de gemeente (het sociale wijkteam of Centrum Jeugd en Gezin (CJG)). Dat kan met iemand die je vertrouwt maar ook alleen. Heb je met iemand gesproken die je vertrouwt? Heb je geen oplossing gevonden? Maak dan een afspraak met je huisarts, het sociale wijkteam of CJG. Je kunt alleen gaan, maar ook iemand meenemen die je vertrouwt. De huisarts, het sociale wijkteam of CJG kan je doorverwijzen naar één van de drie Autisme Teams Noord-Nederland (ATN) van Jonx. Dat is belangrijk want zonder verwijzing kan Jonx jou niet helpen. Na de aanmelding krijg je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. Daarna zoekt een hulpverlener van Jonx uit of er misschien sprake is van een Autisme Spectrum Stoornis. Is er inderdaad sprake van een Autisme Spectrum Stoornis? Dan kijkt de behandelaar samen met jou hoe we je verder kunnen helpen.

Ik weet al dat ik autisme heb

Misschien is er al eerder een diagnose gesteld en weet je dat er bij jou sprake is van een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Ook dan kan Jonx je verder helpen. Het Autisme Team Noord-Nederland van Jonx heeft al 40 jaar ervaring met behandeling en begeleiding van cliënten met (ASS). We hebben naast veel ervaring ook veel verschillende behandelvormen in huis. Er is altijd wel iets dat bij jou past. Het Autisme Team Noord-Nederland (ATN) heeft locaties in:

  • Groningen
  • Drachten
  • Hoogeveen

Handige websites

Zoek je meer informatie over Autisme Spectrum Stoornissen? Jonx heeft een aantal links voor je uitgezocht speciaal voor volwassenen met autisme:

PAS

PAS is de onafhankelijke belangenvereniging voor en door normaal- tot hoogbegaafde volwassenen met een Autisme Spectrum Stoornis.
www.pasnederland.nl

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA)

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) is een vereniging voor mensen met autisme, hun ouders en partners én voor alle anderen die in autisme geïnteresseerd zijn.
www.autisme.nl

Quli

Quli is een steuntje in de rug. De meeste mensen weten zelf heel goed welke zorg bij hen past. Daarom is Quli er. Voor iedereen die zo gezond en prettig mogelijk wil leven. Van jong tot oud. Een steuntje in de rug.
www.quli.nl

Curant Wonen

Curant Wonen biedt een overzicht van begeleidende woonvormen voor (jong)volwassenen in Noord-Nederland.
www.curantwonen.nl

De Autipas

“Als je autisme hebt, stuit je wel eens op onbegrip. Het is een (vaak) onzichtbare aandoening, die soms moeilijk uit te leggen valt. Daarom heeft de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) de Autipas ontwikkeld. De Autipas helpt je om autisme op een makkelijke en duidelijke manier uit te leggen aan vreemden en instanties. Omdat de kenmerken van autisme per persoon verschillen, kun je op de pas aanvinken welke kenmerken van toepassing zijn op jou. De Autipas is ook handig als je eens een dagje weg wilt, naar een pretpark, dierentuin of museum bijvoorbeeld. Veel pretparken bieden op vertoon van de Autipas een aantal voordelen.”
Bron: www.uitmetkorting.nl

www.uitmetkorting.nl/informatie/autipas

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis