jongen-met-schooltas

Kenmerken van schoolverzuim

Wanneer je regelmatig niet naar school kunt of wilt gaan, kan er sprake zijn van schoolweigering. De kenmerken van schoolverzuim door schoolweigering zijn de volgende:

  • Je zit thuis, terwijl je eigenlijk op school had moeten zitten. Of je keert halverwege de dag alweer naar huis omdat jij je helemaal niet fit voelt.
  • Je verbergt het schoolverzuim niet voor je ouders. Je gaat bijvoorbeeld niet stiekem de hele dag met vrienden in het winkelcentrum doorbrengen, maar blijft thuis.
  • Je voelt angst en spanning wanneer je naar school moet of aan school denkt.
  • Je kunt last hebben van onbegrepen lichamelijk klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, rugpijn of misselijkheid. Wanneer je thuis mag blijven, verdwijnen de klachten meestal weer.
  • Je verzet je hevig wanneer jouw ouders erop aandringen dat je naar school gaat. Soms krijg je een driftbui.

Je vindt het meestal niet erg om thuis je schoolwerk te doen. Thuis voel je je veiliger dan op school.Het is belangrijk om jouw schoolverzuim op te lossen. Hoe langer jij niet naar school gaat, hoe groter jouw leerachterstand wordt ten opzicht van je klasgenoten. Ook kan het contact met je klasgenoten verslechteren. De stap om naar school te gaan wordt dan alleen maar groter, omdat jij je mogelijk schaamt voor je afwezigheid of op ziet tegen lastige vragen van klasgenoten of leerkrachten. Lees hier meer over de behandeling van schoolverzuim.

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis