Home Problemen Spijbelen en schoolweigering Tips bij schoolweigering

'Ik durf niet naar school'

kind spijbelen weigert school schoolweigering

Wat kan je doen bij schoolweigering?

Wanneer je leerplichtige kind niet naar school gaat, maak jij je als ouder vaak veel zorgen. Waarschijnlijk heb je al op verschillende manieren geprobeerd je kind te motiveren om naar school te gaan, maar niets helpt. Hieronder hebben we een paar tips op een rij gezet, om je te helpen omgaan met schoolweigering.

Tips bij schoolweigering

  • Lees meer over schoolweigering om meer inzicht te krijgen in het probleem van je kind.
  • Praat met je kind. Waarom wil hij niet naar school? Waar is hij bang voor? Hoe kan jij helpen? Als je kind niet wil praten, laat hem dan weten dat hij altijd bij jou terecht kan.
  • Zoek contact met de school, zodat de docenten en vertrouwenspersoon op de hoogte zijn van de situatie en kunnen meedenken over een oplossing.
  • Beloon het thuisblijven niet met bijvoorbeeld een dekentje op de bank of lekker eten.
  • Blijf consequent en zeg elke schooldag opnieuw tegen je kind dat hij naar school moet gaan. Het is heel normaal dat je medelijden hebt met je kind dat huilt, angstig of misselijk is, maar het thuisblijven accepteren maakt de stap alleen maar groter om weer naar school te gaan.
  • Blijf wel leuke dingen doen met je zoon of dochter. Zeker wanneer er veel ruzie is over het schoolverzuim, is het belangrijk om een goede band te blijven houden.
  • Wacht niet te lang met het inschakelen van hulp. Hoe vroeger je aan de bel trekt, hoe beter.
  • Steun je kind tijdens de behandeling en beloon hem wanneer hij naar school gaat.

Hulp van Jonx bij schoolweigering

Soms duidt spijbelen of schoolweigering op onderliggende problematiek. Bijvoorbeeld als je kind depressief is of een angststoornis heeft en daarom niet naar school wil of kan gaan. Dan is het belangrijk om de juiste hulp te vinden. Bij Jonx bieden we verschillende behandelingen aan om met een depressie of angststoornis om te gaan.

Hoe kan Jonx je helpen?

Hebben jouw klachten of vragen te maken met psychische problemen? Dan kan Jonx je helpen. Via je huisarts kan je naar ons worden doorverwezen. Daarna kijken we samen met jou welke behandeling je het beste helpt.