'Het lukt mij nu om door te blijven gaan'
Emma
Jonge vrouw rode jas in bos

Behandeling dysthyme stoornis

Een dysthyme stoornis gaat niet vanzelf over. Soms is deze even weg voor een korte periode, maar verdwijnen doet de stoornis niet. Zoek daarom hulp. Je hoeft dit niet alleen op te lossen. De eerste stap is naar jouw huisarts gaan.  Hij of zij kan  jou doorverwijzen naar een behandelaar. Dit kan bijvoorbeeld een psycholoog bij Jonx zijn.

Dysthymie is moeilijker te behandelen dan een depressie. Medicijnen kunnen helpen bij deze stoornis maar werken vaak minder goed dan bij een depressie. Door psychotherapie kun je leren hoe je je dysthyme stoornis beter in de hand houdt en deze kan verminderen.

Onderstaande behandelingen worden bij Jonx gebruikt om een depressieve stoornis te behandelen.

Cognitieve gedragstherapie

Deze vorm van therapie gaat ervan uit dat de manier waarop je denkt invloed heeft op hoe je je voelt. Samen met jouw behandelaar ga je op zoek naar de denkpatronen, en het daarbij horende gedrag, die jouw dysthyme stoornis veroorzaken. Vervolgens ga je samen aan de slag om deze denkpatronen te doorbreken. Je leert je denkpatronen en het daarbij horende gedrag te herkennen en leert hoe je deze kan veranderen.

Interpersoonlijke psychotherapie (IPT)

Bij interpersoonlijke psychotherapie (IPT) wordt er vanuit gegaan dat mensen andere mensen nodig hebben om zich goed te voelen. Depressieve gevoelens kunnen ontstaan wanneer een relatie met iemand ernstig verstoord wordt. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn wanneer een vriend of familielid van je is overleden. Wanneer een relatie verstoord is, gaan we hier tijdens de therapie mee aan de slag.

Aanvullende hulpmiddelen

Medicijnen kunnen helpen met het verminderen van de klachten van een dysthyme stoornis. De medicijnen nemen de stoornis niet helemaal weg. Sporten kan ook helpen bij het bestrijden van een depressie. Wanneer je sport maakt je lichaam het stofje endorfine aan, door dit stofje voel je je gelukkiger. Doordat je je tijdens een depressieve stoornis vaak moe voelt, lijkt sporten misschien het laatste waar je nu zin in hebt. Toch is het verstandig om het doen. Van sporten krijg je uiteindelijk mee energie en het kan ervoor zorgen dat je je gelukkiger voelt.

Samen met je behandelaar kijk je welke behandeling het beste bij jou past.

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis