Home Problemen ADHD Symptomen van ADHD

'Ik ben te druk'

meisje adhd wat is adhd

Wat zijn de symptomen van ADHD?

ADHD ziet er niet bij iedereen hetzelfde uit en ook niet iedereen heeft er evenveel last van. Bij ADHD maken we onderscheid tussen drie soorten symptomen. Die zetten we hieronder voor je op een rij. Herken je je vooral in het laatste symptoom? Dan kan het zijn dat je geen ADHD, maar ADD hebt.

Druk zijn (hyperactiviteit)

‘Hyperactief’ zijn houdt in dat je druk bent. Je praat erg veel en kunt je ouders of vrienden in geuren en kleuren allerlei dingen vertellen. Je hebt moeite met stilzitten of je friemelt veel. Je kunt bijvoorbeeld onrustig worden als je lang aan tafel moet zitten. Eigenlijk loop of beweeg je liever dan dat je stilzit. Het kost je moeite om rustig met iets bezig te zijn.

Doen zonder denken (impulsiviteit)

Met ‘impulsiviteit’ bedoelen we dat je dingen doet zonder er eerst over na te denken. Misschien flap je er weleens van alles uit of lukt het niet om geduldig te wachten. Je onderbreekt anderen of praat voor je beurt en je vindt het lastig om je emoties onder controle te houden. Je kunt bijvoorbeeld ineens boos worden of overstuur raken.

Dromen (onoplettendheid)

Als je onoplettend bent, dan ben je snel afgeleid. Je raakt makkelijk je concentratie kwijt door geroezemoes, gedachten of dingen die om je heen gebeuren. Je vergeet dingen of je raakt je spullen kwijt, zoals je sleutels of je portemonnee. Op school of op werk vind je het lastig om je taken af te maken en je hebt moeite met het plannen en organiseren van je taken. Ook kun je je niet goed concentreren op details. Hierdoor denken anderen wel eens dat je slordig en ongemotiveerd bent, maar het kost je gewoon heel veel moeite om je aandacht bij de juiste zaken te houden. Als je vooral last hebt van onoplettendheid, kan het zijn dat je geen ADHD maar ADD hebt.

Ik herken me in deze symptomen, heb ik nu ADHD?

Om te bepalen of jij ADHD hebt, voert Jonx met jou en je ouders een gesprek. Een psycholoog of psychiater kan jullie een vragenlijst geven om in te vullen. Daarnaast praten we vaak met een docent of leerkracht van je school. Hij of zij vertelt dan iets over jou. Op basis van alle informatie gaan we kijken of jouw gedrag een vorm van ADHD is. 

Bij Jonx in zorg, en dan?

1

Verwijzing

2

Intake

3

Adviesgesprek

4

Behandeling

5

Eindgesprek