‘Voor ieder kind is het belangrijk om een goed gevoel over zichzelf te ontwikkelen.’
Barbara Fischer portret ervaringsverhaal

Barbara Fischer over genderdysforie

Binnen Nederland is een klein netwerk van behandelaren actief op het gebied van genderdysforie bij kinderen en jongeren. Barbara Fischer is klinisch psycholoog en één van de behandelaren in Nederland die gespecialiseerd is in genderdysforie. Ze is daarnaast één van de drijvende krachten achter de Gender Poli van Jonx. Ze helpt al meer dan twintig jaar kinderen, jongeren en hun ouders met deze problematiek.

Een goede weg vinden

“Bij genderdysforie gaat het om ingrijpende problematiek. Ik help graag kinderen en jongeren die het gevoel hebben dat ze in het verkeerde lichaam zitten, of die daar erg over twijfelen, om een goede weg te vinden in het leven. Wanneer je het gevoel hebt dat er iets niet klopt met je biologische geslacht maakt dat veel situaties ineens heel ingewikkeld. In onze maatschappij zijn mensen geneigd om zwart wit in te delen in mannen en vrouwen, terwijl er juist allerlei nuances zijn. Gelukkig is er steeds meer bekend over transgender ontwikkeling”, vertelt Barbara.

Positief gevoel ontwikkelen

“Je lichaam bepaalt voor een groot deel of je als meisje of als jongen wordt gezien door je omgeving. Als je dan het gevoel hebt dat dit niet klopt met hoe je je eigenlijk als kind voelt, is dat spanningsvol en verwarrend. Gelukkig zijn we goed in staat om te onderzoeken of er bij iemand sprake is van genderdysforie of van andere problemen. We bieden advies en behandeling om een positief gevoel over jezelf te ontwikkelen en met situaties om te kunnen gaan waarin gender een rol speelt.

Problemen aanpakken en oplossen

“Bijvoorbeeld welke kleding je kiest, wat je tegen familie en vrienden vertelt, naar welke WC je gaat op school, in welke kleedkamer je je omkleedt met sporten, wat je kunt doen als je wordt gepest en wat je in de klas kunt vertellen. Indien gewenst werken we samen met het Kennis en Zorgcentrum voor genderdysforie van het Vumc in Amsterdam. Tevens bieden we ondersteuning aan ouders en verzorgers zodat zij weten waar ze aan toe zijn en samen met hun kind een goed traject uit kunnen zetten om problemen aan te pakken en op te lossen”, vertelt Barbara.

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis