Home Problemen Genderdysforie Wat kan Jonx voor je betekenen bij genderdysforie?

'Ik ben wie ik ben'

Wat kan Jonx voor je betekenen bij genderdysforie?

Als je genderdysforie hebt, kun je hier erg mee worstelen. Jonx heeft een speciale genderpoli, waar we vaststellen of je daadwerkelijk genderdysforie hebt. We kijken samen met jou waar je tegenaan loopt, en zoeken naar oplossingen.

Om je zo goed mogelijk te helpen, doorlopen we een fase die we ‘diagnostiek‘ noemen. Dat houdt in dat we zoveel mogelijk informatie over je verzamelen om te ontdekken of je genderdysforie hebt.

We voeren bijvoorbeeld gesprekken met jou en je ouders/verzorgers. En in overleg met jou kan het zijn dat we praten met je school of eerdere behandelaren. Als we genoeg informatie hebben, bespreken we hoe we je het beste kunnen helpen. Soms is het zo dat je door de genderdysforie ook andere klachten hebt. Dan kijken we daar ook naar, zodat we weten wat jij nodig hebt.

Uiteindelijk stemmen we samen met jou af of je psychologische zorg en/of medische zorg wilt.

Individuele behandeling bij genderdysforie

Bij een individuele behandeling kun je psycho-educatie krijgen. Tijdens die psycho-educatie bespreken we de betekenis van ‘genderidentiteit’ en kijken we met jou naar de gevoelens die jij over je gender hebt en kunt krijgen. Je kunt bijvoorbeeld heel verdrietig zijn of nog niet zo goed weten hoe je je gevoelens uit. Wij helpen je dan om zelfverzekerder met je gevoelens om te gaan.

Ouderbegeleiding en/of systeemtherapie bij genderdysforie

Bij ouderbegeleiding krijgen jij en je ouders uitleg over genderidentiteit. Systeemtherapie houdt in dat de mensen die belangrijk voor je zijn betrokken worden bij je behandeling. Bijvoorbeeld je ouders, zusjes, broertjes of vrienden. Tijdens systeemtherapie werken jullie aan doelen die jullie samen verder helpen.

Medische behandelingen

Onze Genderpoli begeleidt je ook bij medische behandelingen. Je kunt bijvoorbeeld een hormoonbehandeling krijgen of een geslachtsbevestigende operatie ondergaan. Jonx werkt samen met het Kennis- en Zorgcentrum voor Genderdysforie van het Amsterdam UMC. Jongeren rond 18 jaar kunnen ook bij het Genderteam van het Universitair Medisch Centrum in Groningen terecht.

Bij Jonx in zorg, en dan?

1

Verwijzing

2

Intake

3

Adviesgesprek

4

Behandeling

5

Eindgesprek