foto volwassen man bijgesneden

Wat is een dwangstoornis?

Als je een dwangstoornis hebt, dan heb je last van steeds terugkerende dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Dwanggedachten zijn gedachten die je weliswaar zelf hebt, maar die je wel vreemd en overdreven vindt en ook niet bij jezelf vindt passen. Je kan deze gedachten niet voorkomen.
Dwanghandelingen zijn zich steeds herhalende dingen die je op dezelfde speciale manier moet doen. Bijvoorbeeld alles steeds controleren of schoonmaken. Een dwangstoornis noemen we ook wel eens.

Een dwangstoornis is een angststoornis

Een dwangstoornis komt voort uit angst. Met een dwangstoornis wil je je angsten uit de weg gaan en voorkomen. Met dwanghandelingen wil je voorkomen dat gebeurt waar je bang voor bent. Je wast bijvoorbeeld tientallen keren je handen, zodat je geen besmettelijke ziekte krijgt. Of kloppen op hout om onheil te voorkomen.

Hoe vaak komt het voor?

Van alle volwassen Nederlanders heeft bijna 1% ooit in het leven een dwangstoornis. Jaarlijks krijgt 0,5% voor het eerst een dwangstoornis. Een dwangstoornis komt bij Nederlandse mannen en vrouwen ongeveer even vaak voor. Tussen de 18 en 24 jaar heb je meer kans op de stoornis dan oudere mensen.

Een dwangstoornis kan tientallen jaren duren

Een dwangstoornis begint gemiddeld op je 24e en duurt vaak tientallen jaren. De stoornis duurt langer als je op jonge leeftijd al last hebt van zowel dwanggedachten als dwanghandelingen. In bijna de helft van de gevallen kan de aandoening langer dan 30 jaar duren. In die 30 jaar hebben ze soms wel perioden met minder klachten. De symptomen kunnen in de loop van de tijd veranderen.

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis