meisje op het strand

Wat is Foetaal Alcohol Spectrum Disorder?

Voor ongeboren en pasgeboren kinderen is alcohol een gevaarlijke gifstof. Als je tijdens je zwangerschap alcohol drinkt, dan komt dit via je bloed en placenta terecht bij je ongeboren kind. Een baby kan ook via de borstvoeding alcohol binnenkrijgen.

In beide gevallen kunnen al bij matig gebruik van alcohol ernstige en onomkeerbare effecten bij je kind optreden. Een aantal van die risico’s zijn:

  • vroeggeboorte
  • een miskraam
  • lichamelijke aandoeningen bij het kind

Gebruik je tijdens je zwangerschap alcohol, dan kunnen ernstige aangeboren aandoeningen ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn groeiafwijkingen en problemen van het centrale zenuwstelsel. Hierdoor kan je kind later meer moeite hebben om goed op te groeien vanwege spraak-, leer- of gedragsproblemen.

Advies alcoholgebruik bij zwangerschap

In de voorgaande jaren werd er door artsen en onderzoekers verschillend gedacht over de effecten van alcohol tijdens de zwangerschap of tijdens de borstvoeding. Lang is gedacht dat af en toe een glas alcohol geen kwaad kon. Uit wetenschappelijk onderzoek kon niet precies uitgezocht worden op welk moment en in welke hoeveelheid alcohol schade veroorzaakt bij de baby. Daarom adviseert de Gezondheidsraad sinds 2005 helemaal geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. Dit advies geldt voor zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en vrouwen die proberen zwanger te worden. Voor de mannen luidt het advies geen alcohol te drinken tot het moment dat de zwangerschap is vastgesteld.

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis