Home Problemen FAS(D) Symptomen van FAS(D)

'Ik heb gedragsproblemen doordat mijn moeder alcohol dronk toen ze zwanger was van mij'

FAS(D) Polikliniek

Wat zijn de symptomen van FASD?

FAS(D) is niet bij ieder kind hetzelfde. Wel zijn er een aantal symptomen waar veel kinderen en jongeren met deze stoornis last van hebben. We maken onderscheid tussen lichamelijke en psychische symptomen en sociaal- emotionele problemen.

Lichamelijke symptomen van FAS(D)

Kinderen en jongeren met FAS(D) hebben moeite bij bewegingen. Ze zijn bijvoorbeeld onhandig en struikelen of vallen snel. Ook kunnen ze last hebben van tics: ze knipperen bijvoorbeeld met hun ogen, trekken met hun neus of ze herhalen steeds een woord. Daarnaast zijn kinderen met FAS(D) vaak gevoelig voor fel licht of harde geluiden. Terwijl ze juist vaak ongevoelig zijn voor pijn.

Psychische symptomen van FAS(D)

FAS(D) kan voor geheugenproblemen zorgen. Vaak zien we dat vooral het kortetermijn geheugen slecht werkt. Ook hebben mensen met deze stoornis moeite met leren. Of om met geld om te gaan of klok te kijken.

Kinderen met FAS(D) hebben vaak ook moeite om hun emoties onder controle te houden. Ze kunnen opeens erg boos worden. Of ze kunnen lastig met stress omgaan en zijn heel angstig en gespannen vanwege nieuwe of onverwachte situaties. Ook zijn deze kinderen erg druk. Als ze ergens mee bezig zijn, raken ze snel afgeleid. En ze vertellen van de hak op de tak. Kinderen met deze stoornis hebben daarom ook de diagnose ADHD. En het kan zijn dat ze trekken van autisme hebben: ze kunnen moeite hebben om contact te maken en te communiceren.

Sociaal-emotionele problemen door FAS(D)

Vaak weten kinderen met FAS(D) niet zo goed hoe ze met anderen moeten omgaan. Ze snappen niet goed wat mensen bedoelen of ze zijn goedgelovig, waardoor ze makkelijk te beïnvloeden zijn. Dat kan ervoor zorgen dat ze in de problemen raken. Deze kinderen zijn vaak chaotisch en hebben moeite met het organiseren van dingen. Ook kunnen ze niet zo goed omgaan met regels. 

Bij Jonx in zorg, en dan?

1

Verwijzing

2

Intake

3

Adviesgesprek

4

Behandeling

5

Eindgesprek