'Het lukt mij nu om door te blijven gaan'
Emma
Jonge vrouw rode jas in bos

Oorzaken dysthyme stoornis

Waarom je een depressieve stoornis ontwikkelt, verschilt erg per persoon. Er is vaak niet één oorzaak te geven waarom je een dysthyme stoornis ontwikkelt. Het kan zijn dat psychische en/of sociale factoren een rol spelen, maar ook erfelijkheid kan van invloed zijn. Hieronder een overzicht van de (risico)factoren.

Sociale factoren

Het kan zijn dat je na een ingrijpende gebeurtenis, zoals het overlijden van een naaste, een depressie ontwikkelt. Ook kunnen nare ervaringen in bijvoorbeeld je jeugd een rol spelen. Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat je depressieve gevoelens uit het niets komen. Je snapt niet waarom je je zo somber bent, maar je voelt wel heel neerslachtig. Dit kan erg frustrerend zijn.

Erfelijkheid

Erfelijkheid kan ook een rol spelen. In sommige families komen depressieve stoornissen meer voor dan in een andere. Wanneer bijvoorbeeld één van je ouders last heeft van somberheidsklachten is de kans groter dat jij hier ook mee te maken krijgt.

Psychische factoren

Het kan zijn dat je neerslachtige gevoelens krijgt door psychische factoren. Bijvoorbeeld doordat je alles altijd heel goed wil doen (perfectionistisch bent), erg bang bent om te falen (faalangst) of weinig zelfvertrouwen hebt.

Wat de oorzaak bij jou ook lijkt te zijn, het is belangrijk om hulp te zoeken. Je staat er niet alleen voor. Samen gaan we op zoek naar een geschikte behandeling voor jou.

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis