Faalangst

Tips voor naasten van iemand met een depressie

Het leven met iemand met een depressie is zwaar en belastend. De relatie kan een stuk minder worden. Ook kun je in een sociaal isolement terechtkomen. Opbeurende woorden en positief bedoelde adviezen helpen degene met depressie meestal niet. Gelukkig zijn er ook dingen die wél goed kunnen helpen.

Kennis en informatie

Vergroot je kennis over depressies en de mogelijke gevolgen.

Bezoek

Ga regelmatig op bezoek of hou contact met degene met een depressie. Of ga samen iets simpels doen, zoals een wandelingetje maken of winkelen. Zo voorkom je dat iemand in een sociaal isolement terechtkomt.

Grenzen aangeven

Ook al heeft iemand in de omgeving een depressie, dat betekent niet dat je alles moet accepteren. Neem niet automatisch alle taken over van de depressieve persoon, maar bespreek samen waar de grenzen liggen.

Actief met de situatie omgaan

Gebruik je energie om aan de slag te gaan en te leren omgaan met de situatie. Bijvoorbeeld door samen een cursus over depressies te volgen.

Ontspanning en plezier

Blijf je eigen dingen doen. Doe de dingen die plezier en ontspanning geven. Dit voorkomt dat jezelf overbelast raakt.

Contact onderhouden

Lucht af en toe je hart bij mensen in de omgeving.

Overleg met de behandelaar

Als direct betrokkene kun je veel bijdragen aan een succesvolle behandeling. Soms willen mensen met een depressie je niet betrekken bij de behandeling. Vraag dan aan de behandelaar hoe je het beste omgaat met de stoornis. Veel instellingen voor geestelijke gezondheidszorg organiseren voorlichtingsbijeenkomsten of cursussen voor familieleden.

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis