Home Problemen Depressie Symptomen van een depressie

'Ik voel me leeg en somber'

Wat zijn symptomen van een depressie?

Een depressie uit zich bij iedereen via andere symptomen, ook bij kinderen en jongeren. Het kan lang duren of kort. Als je langer dan een jaar depressief bent dan kan het zijn dat je een dysthyme stoornis hebt. Soms komen depressies weer terug. En wanneer je ook perioden hebt waarin je je heel erg goed voelt kan het zijn dat er sprake is van een ‘manie’.

Depressie bij kinderen

In vergelijking tot volwassenen en jongeren zijn kinderen tijdens een depressie vaak minder verdrietig. Ze lijken chagrijnig of ze voelen zich duidelijk minder blij of enthousiast dan anders. Ze spelen minder met vriendjes en kunnen zich eenzaam voelen. Veel kinderen en jongeren die depressief zijn hebben ook lichamelijke klachten. Ze hebben bijvoorbeeld last van pijn in hun buik of onverklaarbare klachten, zoals spierpijn.

Een depressie kan veel verschillende symptomen hebben. Het belangrijkste symptoom is dat je meer dan twee weken lang een verdrietig gevoel hebt. En dat je nergens zin in hebt, of weinig plezier hebt als je iets doet. Hieronder lees je nog meer symptomen die bij een depressie kunnen horen. Het is niet zo dat je altijd alle symptomen hebt.

Wat merk je in je gevoel?

Je hebt minder interesse in dingen die je eerder wel interessant of leuk vond. Ook kun je je minder goed concentreren. Het kan zijn dat je opeens in paniek raakt, of angstig wordt. Je bent prikkelbaar. Of je hebt het gevoel dat je niets goed doet. Je hebt moeite met het maken van beslissingen. Misschien vind je het moeilijk om je te ontspannen. Of je bent juist heel sloom. Ook je contact met anderen kan veranderd zijn. Bijvoorbeeld dat je geen zin meer hebt om met je vrienden of vriendinnen af te spreken.

Wat merk je in je lichaam?

In je lichaam kun je ook dingen merken. ‘s Nachts heb je moeite met in slaap vallen. Daardoor heb je minder energie en ben je erg moe. Misschien eet je veel meer, of juist minder dan eerst. Je bent daardoor zwaarder of minder zwaar geworden in een korte tijd.

Bij Jonx in zorg, en dan?

1

Verwijzing

2

Intake

3

Adviesgesprek

4

Behandeling

5

Eindgesprek