meisje op het strand

Tips voor naasten van iemand met ADHD

De kwaliteit van leven van kinderen met ADHD vermindert flink. Ze krijgen leerproblemen en achterstand in ontwikkeling. Kinderen met ADHD roepen door hun drukke gedrag negatieve reacties op waardoor ze onzeker worden. Ook lukt het vaak niet om een opleiding af te ronden en om werk of relaties te behouden. Daarnaast wordt de kans op verslaving groter.

ADHD en gezin

Als je kind ADHD heeft, dan is dit van invloed op je gezin. Ook krijg je vaak te horen dat het gedrag van het kind ligt aan jouw opvoeding. Het is dan ook niet zo gek dat je als ouder de oorzaak vaak bij jezelf zoekt.

Kennis en voorlichting

Vergroot je kennis over de ADHD en de mogelijke gevolgen. Gebruik je energie om actief aan de slag te gaan en leer omgaan met de situatie.

Creëer duidelijkheid

Een kind met ADHD heeft veel baat bij duidelijkheid. Op internet vind je hiervoor allerlei adviezen en tips. Zoek daar uit wat bij jou, je kind en de situatie past.

Samenwerking met school

Een goede samenwerking tussen school en ouders is belangrijk voor een kind met ADHD. Overleg daarom met de school om te kijken welke lijn je het beste kan volgen.

Sociaal actief blijven

Voorkom dat je als betrokkene in een isolement raakt. Houd contact met mensen in de omgeving en blijf dingen doen die je plezier en ontspanning geven. Zo raak je niet overbelast.

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis