Jongetje tuit lippen

Welke behandelingen heeft Jonx voor tics?

Door gesprekken en testjes onderzoekt een psycholoog van Jonx waar je problemen vandaan komen en hoe je daarbij geholpen kan worden. Het kan zijn dat je problemen niet alleen door tics komen, maar ook door andere dingen. Je bent bijvoorbeeld ook vaak heel druk of vindt het moeilijk om op te letten.

Als er beter bekend is wat je problemen zijn, zal een psycholoog met jou en je ouders een goed plan maken om je beter te voelen.

Jonx heeft verschillende behandelingen:

Gedragstherapie

Zelf kan je door middel van gedragstherapie leren omgaan met tics. Je leert dan bijvoorbeeld dat je het voelt aankomen als je weer wilt bewegen of een geluidje maken en wat je dan het beste kan doen. Maar soms heb je meer last van andere dingen naast je tics. Je wordt er bijvoorbeeld verdrietig van of bang. Voor die andere problemen zijn ook speciale oefeningen.

Medicijnen

Het kan ook zijn dat je medicijnen krijgt. Als je medicijnen krijgt, krijg je elke dag pillen die ervoor zorgen dat je minder vaak die beweging hebt of het geluidje maakt. Deze medicijnen moeten dan wel elke keer goed worden ingenomen, anders werken ze niet goed.

Ouders

Ook is het heel belangrijk dat je ouders goed weten wat er aan de hand is en hoe ze daar mee om kunnen gaan. Je ouders leren bijvoorbeeld hoe ze jou bij sommige dingen kunnen helpen.

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis