Behandeling

EMDR

EMDR is een behandeling die vaak wordt gebruikt bij psychische klachten die zijn ontstaan door een schokkende gebeurtenis. Bijvoorbeeld als je last hebt van een trauma of PTSS. We weten dat als je iets heel heftigs meemaakt, de herinnering hieraan soms met heftige gevoelens en levendige nare beelden wordt opgeslagen in je geheugen. EMDR helpt om nare herinneringen meer neutraal op te slaan. Waardoor je klachten minder worden of helemaal verdwijnen.

Hoe gaat een EMDR-behandeling?

Tijdens een EMDR-behandeling vraagt de behandelaar je om te denken aan de schokkende gebeurtenis en te vertellen wat er is gebeurd. Daarna moet je nadenken over het beeld dat je het naarste vindt. Terwijl je aan dit nare moment denkt, laat de therapeut je een ander taakje doen. Je moet bijvoorbeeld een lampje volgen met je ogen, luisteren naar geluidjes via een koptelefoon of met je handen op de tafel trommelen.

Tussendoor vraagt je behandelaar wat er in je opkomt. Dat kunnen beelden, gedachten of gevoelens zijn. De behandeling gaat door totdat je aan de nare ervaring kunt denken zonder dat je daar weer heel gespannen van wordt.

‘Het verleden zal ik altijd bij me dragen’

Omdat je tijdens een EMDR-behandeling herinneringen oproept aan de ingrijpende gebeurtenissen, kan je er erg moe van worden. Het kan zijn dat je je tussen de behandelingen door onrustig of wat angstig voelt. Dit gaat na twee of drie dagen weer voorbij. Het is een teken dat je hoofd en lichaam bezig zijn met het verwerken.

EMDR is een behandeling die al na een paar keer kan helpen. Je kan het eigenlijk niet verkeerd doen. Daarnaast hoeft er niet veel gepraat te worden, wat veel mensen fijn vinden aan deze behandeling.

Wanneer wordt EMDR ingezet?

Een behandelplan bij Jonx is altijd op jou afgestemd. Je behandelaar bepaalt samen met jou of EMDR iets voor jou zou kunnen zijn. EMDR kan bij de volgende problemen onderdeel zijn van de behandeling.

Op de website van de Vereniging voor EMDR Nederland vind je meer informatie en filmpjes over EMDR.

Bij Jonx in zorg, en dan?

1

Verwijzing

2

Intake

3

Adviesgesprek

4

Behandeling

5

Eindgesprek