EMDR
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Hoe EMDR precies in de hersenen werkt is nog niet duidelijk. Het is wel duidelijk dàt het werkt. Onderzoekers denken dat het natuurlijke verwerkingssysteem door EMDR gestimuleerd wordt. De nare herinnering wordt opnieuw opgeslagen. De behandeling kent geen risico’s.
Hoe werkt EMDR?
Bij EMDR gaat de behandelaar je helpen om terug te denken aan de vervelende gebeurtenis. Welk beeld zie je voor je? Welke gevoelens en gedachten komen in je op? Je blijft hier aan denken terwijl de behandelaar je gaat afleiden. Dit kan bijvoorbeeld doordat je met je ogen de vingers van de therapeut volgt. Of het lampje van de lichtbalk. Een andere methode is het luisteren naar piepjes middels een koptelefoon.
Je mag zelf kiezen welke methode je prettig vindt. Bij hele jonge kinderen kan er gekozen worden voor het trommelen met de handen. Daarna wordt er steeds gevraagd naar wat er bij je bovenkomt. EMDR wordt net zo lang herhaald tot je geen vervelende gevoelens en gedachten meer hebt van de traumatische ervaring. EMDR geeft in veel gevallen al heel snel resultaat. Een paar sessies zijn vaak al genoeg om van de nare gevoelens, nachtmerries en herbelevingen af te komen.
Afhankelijk van de leeftijd worden ouders/verzorgers meer of minder intensief bij de behandeling betrokken.