EMDR

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Hoe EMDR precies in de hersenen werkt is nog niet duidelijk. Het is wel duidelijk dàt het werkt. Onderzoekers denken dat het natuurlijke verwerkingssysteem door EMDR gestimuleerd wordt. De nare herinnering wordt opnieuw opgeslagen. De behandeling kent geen risico’s.

Hoe werkt EMDR?

Bij EMDR gaat de behandelaar je helpen om terug te denken aan de vervelende gebeurtenis. Welk beeld zie je voor je? Welke gevoelens en gedachten komen in je op? Je blijft hier aan denken terwijl de behandelaar je gaat afleiden. Dit kan bijvoorbeeld doordat je met je ogen de vingers van de therapeut volgt. Of het lampje van de lichtbalk. Een andere methode is het luisteren naar piepjes middels een koptelefoon.

Je mag zelf kiezen welke methode je prettig vindt. Bij hele jonge kinderen kan er gekozen worden voor het trommelen met de handen. Daarna wordt er steeds gevraagd naar wat er bij je bovenkomt. EMDR wordt net zo lang herhaald tot je geen vervelende gevoelens en gedachten meer hebt van de traumatische ervaring. EMDR geeft in veel gevallen al heel snel resultaat. Een paar sessies zijn vaak al genoeg om van de nare gevoelens, nachtmerries en herbelevingen af te komen.

Afhankelijk van de leeftijd worden ouders/verzorgers meer of minder intensief bij de behandeling betrokken.

Locaties

Deze behandeling wordt aangeboden op alle locaties van Jonx. Elke Jonx locatie heeft officieel getrainde EMDR-therapeuten, gedrags- en vaktherapeuten.

Aanmelden

Heb je klachten en denk je dat EMDR te kan helpen? Vraag dan om een doorverwijzing via:

Ervaringen EMDR van cliënten

Ervaringen van een moeder

‘Vanwege problemen met en zorgen om onze puberdochter had ik al geruime tijd ouderbegeleidingsgesprekken bij Jonx. Fijne gesprekken waardoor ik echter ook in ging zien dat de angst en paniek die ik voelde met betrekking tot onze dochter buiten proportie waren. Ik had last van de dingen die gebeurd zijn en creëerde doemscenario’s over wat zou kunnen gebeuren. Dat was vervelend voor mij maar ook voor onze dochter. Aangeraden werd om met EMDR te beginnen.
Al snel bleek dat een goede zet. Het was even wennen maar het is wonderlijk hoe het werkt. Vervelende gebeurtenissen van de afgelopen jaren kregen een plek. De angst om wat zou kunnen gebeuren en wat eerder aanleiding gaf tot flinke paniek(aanvallen), kan ik inmiddels van me afzetten. Hierdoor durf ik onze dochter meer los te laten wat voor ons allebei een stuk prettiger is. Natuurlijk zijn de zorgen er nog, die blijven ook. Wel is de manier waarop ik er mee om ga heel anders geworden. Ik kan ze hanteren. Ik vond de EMDR intensief, maar de uitleg hoe het werkt en wat er van je verwacht wordt is duidelijk en de begeleiding erg prettig. Ik ben nog dagelijks blij met het resultaat!’

Ervaringen van een cliënt

‘Mijn ervaring met EMDR is dat het heel erg helpt en de spanning weghaalt. Wel is het zo dat je twee dagen na de EMDR steeds herinneringen naar boven voelt komen. Daar hoef je niet bang voor te zijn, want dit geeft aan dat het helpt.’

Ervaringen van een 13-jarige cliënt

‘EMDR is niet leuk
Het kost veel moeite
Naderhand word je moe en chagrijnig
Het helpt wel
De nare beelden worden minder
en ik slaap weer goed.’

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis