Home Nieuws Wat stopt cyberpesten? (Collega Boaz Bijleveld bij Radio Salto)

29 april 2021

Wat stopt cyberpesten? (Collega Boaz Bijleveld bij Radio Salto)

Cyberpesten: Iemand plaatst nare reacties onder je posts op sociale media, dreigt persoonlijke beelden naar anderen te sturen of probeert je opzettelijk te hacken. Jaarlijks worden er meer dan 500.000 kinderen online gepest en ook volwassenen kunnen er slachtoffer van zijn. In een interview met Radio Salto op 22 april 2021 vertelde collega Boaz Bijleveld, GZ Psycholoog bij ATN Friesland over cyberpesten. Wat is het? En wat kan helpen zodat cyberpesten stopt?

Wat is cyberpesten?

In het radiointerview vertelt Bijleveld dat cyberpesten vaak grotere gevolgen heeft dan gepest worden op school.”Dat komt doordat het lastiger is om grip te krijgen op online pesten, of om je ervoor af te sluiten. Online uitingen van pesten staan dag en nacht op het internet, waar een groter publiek het kan zien. Je kunt de inhoud moeilijker verwijderen en soms is de afzender onbekend. En doordat je vaak te maken hebt met anonimiteit kunnen pesters sneller een grens over gaan. Terwijl omstanders juist minder snel kunnen ingrijpen”

Wat kun je tegen cyberpesten doen?

“Veel”, meent Bijleveld. “Via websites als Mediawijsheid, Meldknop of Help Wanted kunnen docenten, ouders en jongeren goede informatie vinden en echt geholpen worden. Daarnaast is voorlichting op scholen belangrijk, net als investeren in groepsvorming, zodat jongeren leren om niet mee te gaan in online gedrag als het niet goed voelt.”

wat stopt cyberpesten
Wat is Cyberpesten? En hoe stop je het? – 6:23

Weten wat cyberpesten veroorzaakt? En wat je kunt doen als het je overkomt? Bekijk het hele gesprek in bovenstaande video. En lees deze tips in onze post op Instagram over hoe je cyberpesten stopt. 

Meer nieuws