meisje in bos

Emotie-regulatie problemen

Jongeren met emotie-regulatieproblemen vinden het lastig hun emoties te reguleren oftewel onder controle te houden en te sturen. Emoties overspoelen deze jongeren vaak. Zij voelen geen emoties, maar ‘zijn’ hun emoties. Dit kan leiden tot heftige emotionele uitbarstingen die vaak voor de omgeving uit het niets komen en daarom als ongepast of overdreven worden ervaren, waardoor conflicten of andere lastige situaties kunnen ontstaan.

Jongeren met emotie-regulatieproblemen lopen vaak niet alleen vast met zichzelf, maar ook met anderen. Dit kan vervolgens weer invloed hebben op hun zelfbeeld en gedrag. Zo ontstaat vaak een negatieve vicieuze cirkel waar zij in vast lopen.

Voorlichting

Tijdens de voorlichting wordt ingegaan op het ontstaan en de werking van emotie-regulatieproblemen. Ook wordt uitgelegd wat deze jongeren zelf kunnen leren en wat zij nodig hebben van hun omgeving. Er wordt wat dieper ingegaan op wat de jongeren kunnen leren door de uitleg van cognitieve gedragstherapeutisch (CGT) technieken, zoals het cognitieve denkmodel.

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis