Rennend gezin in de bossen

Wat is een zindelijkheidsstoornis?

Zindelijk worden is een belangrijke stap in de ontwikkeling van een kind. Jij als ouder en je kind zijn trots wanneer het kind zelf kan aangeven dat het naar de wc moet. De meeste kinderen beginnen vanaf hun 2e jaar zindelijk te worden. Het ene kind is sneller zindelijk dan het andere, maar de meeste kinderen zijn zindelijk wanneer ze 3 of 4 jaar oud zijn. In de nachten gaat het nog af en toe mis, dat is heel normaal. De meerderheid van de kinderen wordt spontaan zindelijk wanneer ze tussen de 2 en 5 jaar oud zijn.

Het kan zijn dat jouw kind op latere leeftijd nog regelmatig in zijn bed of broek plast of poept. Jouw kind heeft dan mogelijk last van een zindelijkheidsstoornis. Dit kan een grote invloed op hem hebben omdat hij zich bijvoorbeeld erg schaamt en daarom niet bij vriendjes en vriendinnetjes durft te spelen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen enuresis en encopresis.

Enuresis

Wanneer je kind minstens 5 jaar oud is en nog regelmatig in zijn bed of broek plast noem je dit enuresis. Hij voelt niet aan dat hij naar de wc moet en daarom plast hij in bed of in zijn broek. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen kinderen die ’s nachts in hun bed plassen, kinderen die overdag in hun broek plassen en kinderen die beide doen. Vaak plassen kinderen in het eerste deel van de nacht in bed.

Primaire enuresis betekent dat je kind nooit volledig zindelijk is geweest en van jongs af aan last heeft van bed en/of broekplassen. Maar soms komt het voor dat je kind minimaal 6 maanden zindelijk is geweest en daarna weer regelmatig in bed plast. Dit is secundaire enuresis. Lees hier meer over de kenmerken van enuresis.

Encopresis en obstipatie

Wanneer je kind ouder is dan 4 jaar en herhaaldelijk in zijn broek poept of op andere plekken dan het toilet zijn ontlasting doet , wordt dat encopresis genoemd. Encopresis komt vrijwel alleen overdag voor.

Sommige kinderen die onzindelijk zijn voor ontlasting hebben ook last van obstipatie. Obstipatie is een soort verstopping waarbij de ontlasting van het kind pijnlijk kan zijn. Omdat de darmen verstopt zitten door de ontlasting, kan er wel dunne ontlasting langs lekken. Dit onvrijwillige verlies van ontlasting is niet tegen te houden. In het geval van obstipatie is het belangrijk dat de hulp zich richt op het stimuleren van de stoelgang.

Ook kan het gebeuren dat je kind in zijn broek poept, omdat hij zo lang naar niet naar de wc is geweest dat hij ineens erg nodig moet en het niet meer tegen kan houden.

Encopresis kan vanaf het begin aanwezig zijn maar soms ontstaat het nadat je kind langere tijd zindelijk is geweest. Lees hier meer over de kenmerken van encopresis.

Net als enuresis kan encopresis heel belastend zijn. Bij langdurige problemen op het gebied van de zindelijkheid kan de relatie tussen jou als ouder en je kind flink onder druk komen te staan. Misschien ben je als ouder bezorgd dat je kind nooit zindelijk wordt en vind je het vervelend dat je kind bijvoorbeeld tijdens een dagje uit in zijn broek poept.

Je kind kan onvrijwillig in zijn broek poepen, maar het kan in sommige gevallen ook opzettelijk gebeuren. Het kind kan encopresis gebruiken als een manier om zijn boosheid richting zijn ouders of andere autoriteitsfiguren te uiten.  Met name bij jongere kinderen zie je soms dat zij met hun ontlasting gaan spelen of smeren. Bij deze kinderen is het belangrijk dat er wordt onderzocht in hoeverre er onderliggende psychiatrische problemen aan de orde zijn. Dit hoeft niet het geval te zijn, het is bijvoorbeeld ook goed mogelijk dat het kind met ontlasting gaat smeren als een soort poging om zijn ‘ongelukje’ op te ruimen.

Zindelijkheidsstoornissen zijn over het algemeen goed te behandelen.

Hoeveel mensen hebben een zindelijkheidsstoornis?

Enuresis komt bij kinderen relatief veel voor. 2-10% van de kinderen heeft last van bed- of broekplassen. Jongens hebben er vaker last van bedplassen, terwijl het overdag in de broek plassen meer bij meisjes voorkomt. Bij adolescenten hebben jongens twee keer zoveel last van enuresis dan meisjes.

Encopresis komt minder vaak voor dan enuresis. Ongeveer 1 % van de vijfjarigen heeft er last van. Jongens hebben vaker last van encopresis dan meisjes.

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis