Rennend gezin in de bossen

Oorzaken en risicofactoren van een zindelijkheidsstoornis

Zoals bij veel stoornissen is het niet altijd duidelijk wat de oorzaak van de zindelijkheidsstoornis is. Beneden de leeftijd van 5 jaar is het normaal dat kinderen af en toe een ongelukje hebben wanneer zij bezig zijn met zindelijkheidstraining. Een zindelijkheidsstoornis kan zeer complex zijn. Vaak dragen er meerdere factoren bij aan het ontstaan van de stoornis. Hoewel elk kind anders is, zijn er een aantal mogelijke (risico)factoren die samen kunnen hangen met het ontwikkelen van enuresis en encopresis.

Wekreactie afwezig

Bij sommige kinderen met enuresis, is de wekreactie afwezig. Je kind wordt niet wakker van een volle blaas. Hij mist het signaal dat de volle blaas afgeeft en daarom blijft hij gewoon doorslapen en plast in bed.

Erfelijkheid

Wanneer jij of je partner ook problemen hebben gehad met zindelijkheid, is de kans groter dat je kind ook een zindelijkheidsstoornis ontwikkelt. Het is dus niet zo dat hij hoe dan ook de stoornis krijgt, maar hij kan er wel iets gevoeliger voor zijn.

Extreme omstandigheden

Problemen op school zoals pesterijen, een scheiding of een andere ingrijpende gebeurtenis, bijvoorbeeld de geboorte van een jonger broertje of zusje, kan invloed hebben op de zindelijkheid van je kind.

Angst

Kinderen kunnen bang zijn om hun ontlasting op de wc te doen en poepen daarom in hun broek.

Te laat begonnen met toilettraining

Wanneer je te laat of niet adequaat je kind traint om naar het toilet te gaan, kan dit bijdragen aan het ontstaan van zindelijkheidsproblemen.

Obstipatie

Wanneer je kind  last heeft  van een langdurige verstopping kan dit zorgen voor  encopresis. Een verstopping kan mogelijk ontstaan door te weinig drinken, te weinig vezelrijk voedsel en te weinig bewegen. Ook stress en verdriet door bijvoorbeeld problemen op school of in het gezin zijn mogelijke risicofactoren. Wanneer het pijn doet om te poepen, kan je kind in een vicieuze cirkel belanden en de aandrang nog hardnekkiger negeren. Ook kan het voorkomen dat je  kind de aandrang minder goed aanvoelt.

Lichamelijke oorzaken

Lichamelijke oorzaken kunnen een rol spelen bij  enuresis of encopresis. Door een lichamelijke oorzaak als bijvoorbeeld obstipatie kan je kind kleine beetjes ontlasting verliezen. Bij enuresis kan het zo zijn dat je kind bijvoorbeeld tijdens de nacht teveel urine aanmaakt of een dat je kind een te kleine blaas heeft. Ook kan een urineweginfectie een rol spelen. Om lichamelijke oorzaken uit te sluiten, zal de huisarts in de meeste gevallen dan ook eerst lichamelijk onderzoek bij je zoon of dochter doen.

De factoren die de zindelijkheidsstoornis veroorzaken of verergeren kunnen erg complex zijn. Het is daarom erg belangrijk om hulp te zoeken voor je kind en de stoornis te behandelen.

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis