Home Problemen Zelfmoordgedachten Tips bij zelfmoordgedachten

Omgaan met zelfmoordgedachten

De volgende tips kunnen je helpen om te gaan met zelfmoordgedachten.

  • Praat met je ouders, je mentor of een andere volwassene die jij vertrouwt. Het is belangrijk niet alleen met je gedachten te blijven worstelen. Praten lucht op en creëert ruimte voor oplossingen.
  • Zoek contact met de hulpverleners van 113 Zelfmoordpreventie wanneer je liever met iemand praat die je niet kent. De chat en telefoon zijn altijd bereikbaar en gratis. 113 Zelfmoordpreventie is bereikbaar via het nummer 113 en 0800-0113.
  • Bedenk dat zelfmoordgedachten vaak een teken zijn dat je met jezelf in de knoop zit. Het betekent niet dat jij niet meer wilt leven. Je kunt geholpen worden om die sombere gedachten weer kwijt te raken.
  • Drink geen alcohol en gebruik geen drugs. Misschien denk je dat dit ontspant, maar vaak voel je je er alleen maar slechter door.
  • Wees aardig voor jezelf en ga iets doen waar je rustig van wordt. Neem bijvoorbeeld een warm bad, ga sporten of koken met vrienden.

Websites over zelfmoordgedachten

Hoe kan Jonx helpen bij zelfmoordgedachten?

Heb je direct hulp nodig? Bel dan je huisarts of de huisartsenpost. Ook kun je dag en nacht terecht bij www.113.nl via het nummer 113 of 0800-0113. Bel je behandelaar wanneer je al bij Jonx in behandeling bent.