Home Problemen Verlegenheid Tips bij verlegenheid

'Ik vind het spannend om iets te vertellen in de kring'

jongen aziatisch verlegen

Wat kan ik doen tegen mijn verlegenheid?

Vaak groei je over je verlegenheid heen, maar dat neemt niet weg dat je er op dit moment last van hebt. Je kunt met je ouders, een vertrouwenspersoon of je huisarts gaan praten. Samen kunnen jullie naar een oplossing zoeken, zoals het volgen van een training om je verlegenheid de baas te worden.

Tips bij verlegenheid

De volgende tips kunnen je helpen wanneer je erg verlegen bent:

  • Wees niet te streng voor jezelf. Het is niet erg wanneer je bloost of niet goed uit je woorden komt. Dat overkomt zoveel mensen.
  • Adem diep in en weer diep uit voordat je iets spannends gaat doen, bijvoorbeeld presenteren voor de klas. Ademhalingsoefeningen zorgen voor ontspanning.
  • Leid jezelf af wanneer je het gevoel hebt dat de verlegenheid je in beslag neemt. Richt je bijvoorbeeld tijdens een spreekbeurt op de inhoud van je verhaal, niet op je negatieve gedachten.
  • Wees realistisch. Bedenk voor je naar een feestje gaat wat het ergste is dat je kan gebeuren. Dat kan helpen om in te zien dat je angsten niet reëel zijn.
  • Zonder je niet af, maar ga iets leuks doen met je vrienden. Het is goed om te merken dat je ondanks je verlegenheid plezier kan hebben.
  • Daag jezelf uit. Zet jezelf kleine doelen, zoals de buren op straat groeten of een vraag stellen in de klas.
  • Praat met je ouders, je mentor of een goede vriend(in) over je verlegenheid. Het lucht op en samen kunnen jullie bedenken hoe je je verlegenheid kunt aanpakken.

Hoe kan Jonx je helpen?

Hebben jouw klachten of vragen te maken met psychische problemen? Dan kan Jonx je helpen. Via je huisarts kan je naar ons worden doorverwezen. Daarna kijken we samen met jou welke behandeling je het beste helpt.