Home Problemen Trauma Symptomen van een trauma

'Ik zie de nare dingen steeds weer voor me'

Symptomen van een trauma

Verschillende symptomen kunnen duiden op een trauma. Bijvoorbeeld als je in je gedachten de gebeurtenis steeds opnieuw beleeft. Ook als je dat niet wilt. Dat noemen we een ‘herbeleving’. Misschien ontloop je dingen die je aan de nare herinnering doen denken, omdat je liever niet herinnerd wordt aan wat je hebt meegemaakt. Je duwt gedachten en gevoelens over de gebeurtenis weg.

Doordat je hoofd en lijf nog druk bezig zijn met omgaan met de nare herinneringen, kan het zijn dat je ook andere dingen merkt. Bijvoorbeeld dat je meer moeite hebt met je concentreren op school. Misschien voel je je opeens verdrietig, boos of bang, of heb je nare gedachtes. Je slaapt ’s nachts slecht en hebt last van nachtmerries. En soms geef je jezelf ergens de schuld van of schaam je je voor wat er is gebeurd.

Als je veel last hebt van een trauma, kan het zijn dat je een posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebt. Zoals Eva, in het verhaal hieronder.

‘Het verleden zal ik altijd bij me dragen’

Hoe kan Jonx je helpen?

Hebben jouw klachten of vragen te maken met psychische problemen? Dan kan Jonx je helpen. Via je huisarts kan je naar ons worden doorverwezen. Daarna kijken we samen met jou welke behandeling je het beste helpt.