Home Problemen Somberheid Tips bij somberheid

'Ik voel me steeds zo down'

jongen heeft last van somnberheid

Wat kan ik doen tegen mijn somberheid?

Wanneer je somber bent, wil je vaak niemand zien en het liefste met je hoofd onder de dekens in bed blijven liggen. Als je langere tijd last hebt van somberheid, praat er dan over met je ouders, een leraar of je huisarts. Jullie kunnen samen uitzoeken waar de somberheid vandaan komt en wat je ertegen kunt doen. Hieronder hebben we alvast een paar tips tegen somberheid voor je op een rij gezet.

Tips bij somberheid

De volgende tips kunnen je helpen als je somber bent:

  • Schaam je niet voor je somberheid en voel je niet schuldig. Wanneer je met anderen over je sombere gevoelens praat, zal je merken dat niemand jou iets kwalijk neemt en anderen zich soms ook zo voelen.
  • Zoek afleiding. Ga bijvoorbeeld naar buiten, draai je favoriete muziek of kook iets dat je lekker vindt.
  • Zoek contact met anderen, ook al wil je misschien liever alleen zijn. Een telefoontje met een vriend(in) kan al goed doen.
  • Probeer regelmatig te leven. Ga op dezelfde tijd naar bed, sta op dezelfde tijd weer op en eet op vaste tijden. Voorkom dat je de hele dag in bed of op de bank blijft liggen.
  • Zorg voor voldoende beweging. Je hoeft niet meteen naar de sportschool. Een rondje lopen door de buurt of een eindje fietsen is ook prima.
  • Neem direct contact op met je huisarts wanneer je somberheid ondragelijk voor je is. Het is belangrijk dat je dan meteen wordt geholpen.

Hoe kan Jonx je helpen?

Hebben jouw klachten of vragen te maken met psychische problemen? Dan kan Jonx je helpen. Via je huisarts kan je naar ons worden doorverwezen. Daarna kijken we samen met jou welke behandeling je het beste helpt.