Home Problemen Seksualiteit Tips om te praten over seks

'Ik schaam me om erover te praten'

meisje onzeker seksualiteit

Tips om te praten over seks

Heb je twijfels of vragen over seks, maar vind je het lastig om hierover te praten met je behandelaar? Het is heel normaal om dat ongemakkelijk te vinden. Toch helpt het je uiteindelijk het meest om je gevoelens en gedachten te uiten. Hieronder drie tips die je kunnen helpen om over seks te praten.

  • Bedenk je dat je behandelaren en/of begeleiders het gewend zijn om dit onderwerp te bespreken. Ze vinden het echt niet raar als je erover begint.
  • Als je twijfelt of je erover kunt beginnen, dan kan het helpen om je vraag aan te kondigen of om even te checken of het kan. Bijvoorbeeld: “Ik heb een vraag die ik wat moeilijk vind om te stellen en wil graag weten of ik dit met jou kan bespreken. Het gaat over seksualiteit.”
  • Schrijf van tevoren op wat je wilt vragen, zodat je zeker weet dat je niet iets vergeet dat voor jou belangrijk is om te bespreken.

Is de drempel om over seks te praten hoog?

We begrijpen best dat de bovenstaande tips makkelijker gezegd zijn dan gedaan. Misschien helpt het om ervaringsverhalen van anderen te lezen. Zoals bijvoorbeeld op sense.nl.

Hoe kan Jonx je helpen?

Hebben jouw klachten of vragen te maken met psychische problemen? Dan kan Jonx je helpen. Via je huisarts kan je naar ons worden doorverwezen. Daarna kijken we samen met jou welke behandeling je het beste helpt.