Home Problemen Seksualiteit

'Ik schaam me om erover te praten'

meisje onzeker seksualiteit

Seksualiteit en psychische klachten

Seksualiteit en intimiteit zijn voor veel mensen een belangrijk en positief onderdeel van het dagelijks leven. Als je psychische klachten hebt, kan het zijn dat je zorgen of vragen hebt over seksualiteit. Of andersom: je zorgen of vragen over seksualiteit kunnen invloed hebben op hoe het met je gaat. Niet iedereen praat makkelijk over seks en intimiteit. Toch is het belangrijk om hier wel over in gesprek te gaan. Ook als je al een diagnose hebt of in behandeling bent.

Onzeker over seks en intimiteit?

Soms hebben twijfels over seks te maken met psychische klachten. Misschien maak je je zorgen over prikkels die je wel of juist niet prettig vindt, of heb je een vervelende ervaring gehad. Het kan zijn dat je medicijnen slikt, die invloed hebben op je behoefte aan seks.

Er zijn verschillende voorbeelden van zorgen of vragen die je kunt hebben. Hoe spannend of ongemakkelijk het ook voelt: het is altijd goed om ze met je behandelaar of begeleider te delen. Jullie kunnen dan samen naar een oplossing kijken.

Seksualiteit en gender

Hebben jouw vragen te maken met het geslacht waarin je geboren bent? Als je veel last van twijfels hebt, is het verstandig om eens met je huisarts te praten. Hij of zij kan je doorverwijzen naar de juiste hulp.

Bij Jonx hebben we een speciale Genderpoli. Hier bieden we zorg aan kinderen en jongeren die last hebben van genderdysforie. Dat houdt in dat zij een sterk gevoel van onvrede hebben over het lichaam waarin zij geboren zijn.

Meer informatie over seksualiteit en psychische klachten

Heb je vragen of twijfels over seksualiteit en intimiteit? Of wil je meer lezen over de ervaringen van anderen? De volgende websites kunnen misschien handig voor je zijn.

Hoe kan Jonx je helpen?

Hebben jouw klachten of vragen te maken met psychische problemen? Dan kan Jonx je helpen. Via je huisarts kan je naar ons worden doorverwezen. Daarna kijken we samen met jou welke behandeling je het beste helpt.