Meisje in het bos

Risicofactoren en Oorzaken

Een reactieve hechtingsstoornis ontwikkelt zich in de eerste vijf jaar van je leven. Hieronder vind je de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van een hechtingsstoornis:

  • De belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van een hechtingsstoornis zijn verwaarlozing of mishandeling door je ouders of door de mensen die je verzorgen.
  • De manier waarop je vader of moeder, of degene die je opvoedt, heeft geleerd om een hechtingsrelatie aan te gaan, kan invloed hebben op hoe zij die met jou aangaat. Als zij zelf niet goed gehecht zijn, kan dit ervoor zorgen dat dit patroon ook op jou wordt overgedragen.
  • Psychische problemen bij jouw opvoeder kunnen er ook voor zorgen dat je je niet veilig hecht. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je moeder depressief is of verslaafd.
  • Ook heb je een grotere kans om deze stoornis te ontwikkelen wanneer je geadopteerd bent, wanneer je in een tehuis bent opgegroeid of wanneer er veel verschillende mensen voor je gezorgd hebben.
  • Gezins- en leefomstandigheden in het gezin waarin je opgroeit, kunnen ook van invloed zijn op het ontwikkelen van een hechtingsstoornis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een opeenstapeling van relatieproblemen, financiële problemen en een gebrek aan structuur.
Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis