'Ik kan het maar geen plek geven'

Cognitieve Gedragstherapie

Wat zijn de symptomen van een posttraumatische stressstoornis?

Als je PTSS hebt, kan het zijn dat je je de hele tijd gestrest voelt. Je bent extra alert en vaak op je hoede. Ook kan het zijn dat je snel van dingen schrikt. Misschien slaap je slecht en heb je last van nachtmerries. Je kunt je moeilijk concentreren en bent prikkelbaar. Uiteindelijk kunnen deze symptomen ook invloed hebben op je lichaam. Je kunt hoofdpijn krijgen, of buikpijn en gaan trillen en zweten.

Je herbeleeft de schokkende gebeurtenis

Als je PTSS hebt, heb je last van herbelevingen: het lijkt dan alsof je de schokkende gebeurtenis weer meemaakt. Dit kan heel echt voelen, en je kunt er erg bang van worden.

Je wilt er niet meer aan denken

Herinneringen aan de schokkende gebeurtenis kunnen heel heftig voor je zijn. Daarom wil je er niet aan herinnerd worden. Je gaat dan gesprekken, gedachten en gevoelens uit de weg.

Het kan ook zijn dat je de schokkende gebeurtenis helemaal niet meer herinnert. Als je erg lang last hebt van PTSS, kan het zijn dat je je steeds meer voor andere mensen afsluit en niet meer over je gevoelens wilt praten.

PTSS bij jonge kinderen

Jonge kinderen met PTSS kunnen zich anders gaan gedragen. Ze krijgen driftbuien, gaan (weer) in bed plassen of worden heel angstig. Ook kan een kind zich drukker gaan gedragen, wat kan lijken op ADHD. Het kind kan onaardiger doen tegen andere kinderen, zich meer terugtrekken of meer ruzie maken. Jonge kinderen kunnen vaak niet goed zelf vertellen waar ze last van hebben. Als het kind in behandeling gaat, zijn het de ouders die dan het verband met een nare gebeurtenis kunnen uitleggen.

Bij Jonx in zorg, en dan?

1

Verwijzing

2

Intake

3

Adviesgesprek

4

Behandeling

5

Eindgesprek