Home Problemen Onzekerheid Tips bij onzekerheid

'Ik twijfel aan mezelf'

Wat kan ik doen tegen mijn onzekerheid?

Onzekerheid levert niets op. Je voelt je er alleen maar ongelukkig, eenzaam of angstig door. Laat je leven er niet door verpesten. Praat met je ouders of je huisarts over jouw onzekerheden. Samen kunnen jullie naar een oplossing zoeken. Hieronder hebben we alvast een paar tips op een rij gezet.

Tips bij onzekerheid

De volgende tips kunnen je helpen als je onzeker bent:

  • Praat met je ouders, vrienden of iemand op school over je onzekerheid. Zij kunnen je vertrouwen geven en helpen inzien dat jouw onzekerheid nergens voor nodig is.
  • Schrijf elke dag een paar dingen op waar je trots op bent, bijvoorbeeld dat je die knalrode schoenen hebt aangetrokken of een uitnodiging voor een feestje hebt geaccepteerd.
  • Vergelijk jezelf niet met anderen. Dat kost alleen maar tijd en negatieve energie. Richt je liever op jezelf en je unieke eigenschappen.
  • Neem een houding aan van een zelfverzekerd persoon. Verbeeld je dat je aan een touwtje omhoog wordt getrokken aan je kruin. Een zelfverzekerde houding geeft vertrouwen in jezelf.
  • Ga iets doen wat je spannend vindt en waar je blij van wordt. Ga naar een voorstelling, meld je aan voor dansles of kook voor je vrienden.
  • Realiseer je dat je niet alleen bent. Er zijn (online) mogelijkheden om in contact te komen met leeftijdsgenoten die ook onzeker zijn en hun verhaal delen.

Hoe kan Jonx je helpen?

Hebben jouw klachten of vragen te maken met psychische problemen? Dan kan Jonx je helpen. Via je huisarts kan je naar ons worden doorverwezen. Daarna kijken we samen met jou welke behandeling je het beste helpt.