Home Problemen Faalangst Tips bij faalangst

'Een presentatie? Ik klap helemaal dicht...'

meisje studeert in een park in het gras

Wat kan je doen tegen faalangst?

Hoe langer je last hebt van faalangst, hoe zwaarder het is. Je probeert misschien school of sport te vermijden, je durft geen vragen te stellen in de klas of je werkt juist ontzettend hard om maar geen fouten te maken tijdens je toets. Dat is niet vol te houden. Het is daarom belangrijk om je faalangst de baas te worden. Op deze pagina geven we je handige tips die jou kunnen helpen als je last van faalangst hebt.

Hoe los je faalangst op?

Ook al vind je het spannend, de eerste stap om van je faalangst af te komen is om erover te praten. Bijvoorbeeld met je ouders of de huisarts. Zij kunnen dan, samen met jou, zoeken naar een oplossing. Misschien blijkt naderhand dat jouw faalangst te maken heeft met een angststoornis? Dan kan Jonx je helpen.

Om je nu alvast wat te helpen, hebben we wat tips voor je op een rij gezet. In onderstaande video, van het YouTube kanaal Psycholoog Najla, zie je hoe je met faalangst om kan gaan. Onder de video vind je nog een aantal tips.

Tips tegen faalangst en black-outs – 8 minuten

7 tips bij faalangst

De volgende tips kunnen je helpen bij faalangst:

  • Praat met je ouders of vrienden over je faalangst, dat kan flink opluchten. En je zult merken dat je niet de enige bent met faalangstklachten.
  • Het kan helpen om ontspanningsoefeningen te doen wanneer je erg zenuwachtig bent, bijvoorbeeld voor je spreekbeurt of toets. 
  • Fouten maken hoort bij het leven. Verwacht jij van anderen dat ze alles goed doen? Vast niet. Bedenk dat anderen dat ook niet van jou verwachten.
  • Wees niet te streng voor jezelf en laat het maken van fouten toe, niemand is perfect. Maak je een foutje? Daar leer je alleen maar van!
  • Bedenk wat het ergste is dat kan gebeuren wanneer je een fout maakt. Een onvoldoende? Anderen vinden jou daardoor niet minder goed of leuk.
  • Zoek afleiding als je die angstige gevoelens op voelt komen. Draai bijvoorbeeld je favoriete muziek of ga lekker sporten.
  • Je bent niet de enige met faalangst. Er zijn veel (online) mogelijkheden om in contact te komen met leeftijdsgenoten die er ook last van hebben.

Hoe kan Jonx je helpen?

Hebben jouw klachten of vragen te maken met psychische problemen? Dan kan Jonx je helpen. Via je huisarts kan je naar ons worden doorverwezen. Daarna kijken we samen met jou welke behandeling je het beste helpt.