'Het lukt mij nu om door te blijven gaan'
Emma
Jonge vrouw rode jas in bos

Wat is een dysthyme stoornis?

Dysthymie is een milde vorm van depressie. Je hebt minder verschijnselen dan bij een ‘gewone’ depressie en de gevoelens zijn minder intens.

Je hebt bij deze stoornis bijna dagelijks last van sombere gevoelens. Wanneer je een dysthyme stoornis hebt, heb je daarnaast last van somberheidsklachten. Het kan zijn dat je last hebt van concentratieproblemen, weinig of juist veel eetlust, slaapproblemen (veel of juist weinig), besluiteloosheid, hopeloze gevoelens  en weinig zelfvertrouwen.

Soms voel je je even niet somber, maar dit duurt nooit langer dan twee maanden. De klachten zijn vaak minder heftig dan bij een depressie. Maar doordat de gevoelens van somberheid bijna nooit verdwijnen, kan jouw lijden erg groot zijn. De klachten zorgen er ook voor dat je minder goed functioneert op school, werk en in je privéleven. Omdat de klachten wat minder heftig zijn dan bij een ‘gewone’ depressie, is dysthymie vaak moeilijker te herkennen.

Dysthyme stoornis bij jongeren versus volwassenen

Wanneer je als jongere een dysthyme stoornis hebt, kun je heel prikkelbaar zijn. Je bent vaak geïrriteerd en snel chagrijnig. Dit symptoom is niet kenmerkend voor volwassenen met deze stoornis. Ook de duur is anders. Wanneer je als jongere meer dan één jaar last hebt van een depressieve of geïrriteerde stemming, gedurende het grootste gedeelte van de dag, dan kan het zijn dat je een dysthyme stoornis hebt. Bij volwassenen moeten deze stemmingen twee jaar duren voordat er gesproken wordt van een dysthyme stoornis.

Cijfers en ontwikkelingen

Ongeveer 1 procent van de Nederlandse bevolking heeft ooit een dysthyme stoornis gehad. Op volwassen leeftijd komt dysthymie vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij kinderen komt dysthymie even vaak voor bij jongens als bij meisjes.

Een dysthyme stoornis begint vaak op vroege leeftijd (tijdens de kindertijd of als jong volwassene). Er wordt gesproken van een ‘dysthyme stoornis met een vroeg begin’ wanneer je deze ontwikkelt voordat je 21 bent. Daarna wordt er gesproken over ‘een dysthyme stoornis met een laat begin’.

Wanneer je deze stoornis vroeg ontwikkelt, heb je een grotere kans dat je dysthyme stoornis zich ontwikkelt in een depressieve stoornis.

Verschil Dysthyme stoornis en depressie

Wanneer je een dysthyme stoornis hebt, heb je minder symptomen van een depressie dan iemand met een ‘gewone’ depressie. Daarnaast heb je er langere tijd (minstens één jaar voor jongeren) last van. Een depressie kan al binnen twee weken worden gediagnosticeerd. Ook zijn de symptomen minder intens. Dit betekent niet dat het lijden minder is. Doordat je bij een dysthyme stoornis jarenlang hebt van somberheidsklachten, kunnen deze relatief ‘lichte’ klachten juist erg zwaar zijn.

Wanneer je een dysthyme stoornis hebt, kun je daarnaast ook nog een depressie krijgen. Dit wordt een dubbele depressie genoemd.

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis