foto volwassen man bijgesneden

Welke behandelingen heeft Jonx voor een dwangstoornis?

Meestal gaan mensen met hun (angst)klachten eerst naar de gemeente (het sociale wijkteam of Centrum Jeugd of Gezin) of de huisarts. Die stelt vragen om te kijken naar oorzaken, hoeveel last iemand ervan heeft en of er nog andere ziekten of stoornissen zijn. Mensen met een dwangstoornis hebben bijvoorbeeld ook vaak last van een depressie. Heeft iemand alleen een dwangstoornis, dan kan hij kiezen tussen medicatie of een psychologische behandeling.

Psychologische behandeling

Bij de psychologische behandeling oefenen mensen met situaties waarin ze altijd last krijgen van dwanggedachten of dwanghandelingen. In kleine stapjes leren ze juist niet te doen wat ze gewend zijn te doen. Hebben ze bijvoorbeeld smetvrees, dan moeten ze een deurknop of een trapleuning aanraken zonder daarna de handen te wassen. Ze komen erachter dat de spanning en angst dan minder worden en de dwanghandelingen overbodig zijn.

Cognitieve gedragstherapie

Dit is een vorm van psychotherapie. Samen met de behandelaar gaat iemand kijken naar de manier van denken en het gedrag. Daarna is het de bedoeling dat iemand dat gaat veranderen en de klachten verminderen.

Medicatie

Heeft iemand ook nog een ernstige depressie, dan is het beter met medicijnen te beginnen, zoals antidepressiva. Dit zijn medicijnen die de depressie aanpakken. Daarna volgt vaak nog behandeling of therapie.

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis