Eetbuistoornis Jonx bijgesneden

Tips hoe zelf om te gaan met boulimia nervosa

Als je boulimia nervosa hebt of bang bent dat je het hebt, probeer dan hulp te zoeken. Accepteren en toegeven dat je een eetstoornis hebt, is vaak erg moeilijk. Toch is dit de eerste stap. We hebben een aantal adviezen voor je op een rij gezet, die je kunnen helpen.

Praat over boulimia en deel je probleem

Het kan lastig zijn om tegen anderen te vertellen dat je boulimia hebt. Juist als je deze eetstoornis hebt, wil je dat liever geheimhouden. Uiteraard moet je zelf de stoornis aanpakken, maar anderen kunnen je daar goed bij helpen. Weet je niet met wie je kunt praten? We hebben een aantal mogelijkheden voor je op een rij gezet:

  • Familie en vrienden: praten met mensen bij wie je op je gemak voelt, kan prettig zijn.
  • Hulpverleners: wil je liever met een onbekende praten over jouw eetstoornis? Zoek dan contact met een professionele hulpverlener. Bij het sociale wijkteam, CJG-team, een huisarts , bedrijfsarts of een vertrouwenspersoon op school of op het werk kun je terecht met je probleem.
  • Lotgenoten: Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa organiseert lotgenotencontact. Het kan helpen om te horen van anderen hoe zij omgaan met boulimia nervosa.

Telefonisch of anoniem contact

Het is erg belangrijk om je verhaal kwijt te kunnen. Dit kan bij familie, vrienden of kennissen. Daarnaast kan het erg fijn zijn om (juist) anoniem en/of met een onbekend iemand te spreken. Het kan soms goed helpen om over je problemen te praten met mensen die weten en snappen hoe je je voelt. Er zijn verschillende manieren om in contact te komen met anderen. Je kunt lotgenotencontact zoeken of contact opnemen met een telefonische hulpdienst.

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis