Eetbuistoornis Jonx bijgesneden

Wat is boulimia nervosa?

Als je boulimia hebt, heb je last van eetbuien en stop je je in korte tijd helemaal vol. Dit eetgedrag heeft vaak een psychische achtergrond. Boulimia gaat vaak gepaard met een negatief zelfbeeld en het lichaamsgewicht is bijna een obsessie. Vasten en braken zijn vaak voorkomende manieren om niet aan te komen. Ook laxeermiddelen worden voor dit doel gebruikt. De stoornis wordt ook wel boulemie genoemd of afgekort tot BN.

Boulimia is een eetstoornis

Boulimia is een eetstoornis. Tijdens eetbuien is er totaal geen controle meer over het eetgedrag. De dwangmatige eetbuien gaan zelfs door als de honger al over is. Waarom? Als je boulimia hebt en je onrustig, angstig of gespannen bent, geven eetbuien een verdovend gevoel. Het is een soort vlucht uit de realiteit.

Eetstoornis zorgt voor vicieuze cirkel

Een eetbui zorgt ervoor dat je je vaak erg schuldig en beschaamd voelt. Het eten wil je het liefst zo snel mogelijk kwijtraken. Vlak na een eetbui probeer je het eten kwijt te raken door te braken of een laxeermiddel te gebruiken. Ook extreem lijnen of zelfs vasten komen voor. Vaak worden deze perioden van compenseren gevolgd door een nieuwe eetbui.

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis