meisje u

Relaties en borderline

Als je borderline hebt, zorg dan dat je genoeg weet over je persoonlijkheidsstoornis. Hierdoor krijg je inzicht in de stoornis en het helpt bij het uitleggen aan anderen wat je precies hebt. Praten met anderen kan namelijk erg goed helpen. Je moet borderline weliswaar zelf aanpakken, maar vrienden, familie en hulpverleners kunnen je daar goed bij helpen.

Bespreek borderline met naasten

Als je borderline hebt, doe je vaak een groot beroep op je omgeving. Relaties staan vrijwel constant onder druk. Het is daarom belangrijk om te praten met bijvoorbeeld familie en vrienden over de persoonlijkheidsstoornis. Bespreek welke problemen borderline met zich meebrengt en hoe je op moeilijke momenten het beste op elkaar kunt reageren. Zorg daarom ook dat mensen die belangrijk voor je zijn er genoeg over weten.

Bespreek borderline met je behandelaar

Om je klachten te verhelpen, is het erg belangrijk om een behandelaar en behandeling te hebben waarbij jij je prettig voelt. Soms is er verschil tussen welke behandeling de behandelaar wil en wat je zelf wilt. Samen kijken we welke weg het beste past bij jouw wensen en behoeften.

Adviespunten om te bespreken

  • Opvang: bespreek met de behandelaar en mensen uit uw omgeving bij wie je terecht kunt voor hulp. Ook bij wie je terecht kunt in het weekend of ’s avonds en ’s nachts.
  • Omgang: bespreek met de behandelaar, familie en vrienden hoe je samen omgaat met borderline.
  • Werk: welk werk kun je nog doen? Bekijk of het haalbaar is om parttime of fulltime te werken.

Telefonisch en anoniem contact

Het is erg belangrijk om je verhaal kwijt te kunnen. Dit kan bij familie, vrienden of kennissen. Daarnaast kan het erg fijn zijn om (juist) anoniem en/of met een onbekend iemand te spreken. Het kan soms goed helpen om over je problemen te praten met mensen die weten en snappen hoe je je voelt. Er zijn verschillende manieren om in contact te komen met anderen. Je kunt lotgenotencontact zoeken of contact opnemen met een telefonische hulpdienst.

Lotgenotencontact

Stichting Borderline is dé stichting voor mensen met Borderlinekenmerken die streeft naar positieverbetering van mensen met Borderline en hun omstanders in Nederland.

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis