Jongetje op brug

Borderline

Heb je last van flinke stemmingswisselingen, ben je erg impulsief en heb je veel moeite met intieme relaties? Als dat zo is, dan kan het zijn dat je borderline hebt. Borderline is een ingrijpende psychologische stoornis met grote gevolgen voor het dagelijks functioneren.

Stemmingswisselingen

Het leven bestaat uit pieken en dalen. Dat is wat je altijd hoort. Toch geldt dat niet voor ons allemaal. Sterker nog, de meeste mensen beschouwen hun leven als kabbelend. De pieken zijn niet hoog, de dalen niet zo diep. Goede momenten maken plaats voor minder goede en dat is het.

Naast deze grote groep zijn er ook mensen die wel degelijk de ‘ups en downs’ van het leven ervaren. Een groep die bestaat uit mensen die niet rustig kunnen kabbelen. Mensen die óf ‘sky high’ óf ‘ultra low’ gaan. Mensen die last hebben van hevige stemmingswisselingen.

Komt dit je bekend voor? Ga ook jij gebukt onder driftaanvallen die zomaar opeens op komen zetten en net zo snel weer verdwijnen? Denk je vaak in termen van goed of fout en is er geen tussenweg? Krijg je vaak te horen dat je impulsief bent en vind jij dat ook? Dan is er een kans dat je borderline hebt.

Klachten bij borderline

Hoe de klachten van borderline zich ontwikkelen hangt af van wie je bent, in welke levensfase je zit en de behandeling die je eventueel volgt. Een flinke groep groeit over de klachten heen. Een ander deel leert omgaan met de verschijnselen en sommigen blijven last houden van borderline.

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis