Meisje in het bos

Gevolgen bipolaire stoornis

Een bipolaire stoornis heeft een grote invloed op jouw leven en op het leven van je familie en vrienden:

  • Zowel tijdens je manie als depressie kun jij je mogelijk niet meer concentreren op je school of studie.
  • Tijdens je depressie en manie verlies je vaak het contact met mensen om je heen. Bij een manie verlies je de werkelijkheid uit het oog. Je vindt dat wanneer bijvoorbeeld je ouders jou aanspreken op jouw gedrag zij overdrijven en je bent lichtgeraakt. Bij een depressie kun je eenzaam worden omdat je niet meer met vrienden wilt afspreken.
  • Wanneer je een bipolaire stoornis hebt, is de kans aanwezig dat je ook een andere psychische stoornis ontwikkelt zoals een angststoornis. Ook komt alcohol- en drugsmisbruik voor.
  • In je manische periode ben je overactief en slaap je vaak weinig. Lichamelijk kun jij helemaal uitgeput zijn na je manische episode.
  • In de klachtenvrije periode kun je jij je zorgen maken over het ontwikkelen van een volgende manische of depressieve periode. Dit kan voor veel stress zorgen.
  • In je manische periode vertoon je onverschrokken gedrag omdat je het gevoel het dat je alles kunt en ongekende talenten bezit. Je geeft bijvoorbeeld veel te veel geld uit, stopt met school, beoefent levensgevaarlijke sporten of gaat met verschillende partners onveilig naar bed.
  • Tijdens je (hypo)manie heb je het idee dat er niets met je aan de hand is. Je voelt je zelfs ontzettend goed. Naderhand zie pas de risico’s die je hebt genomen en de problemen die door je gedrag zijn veroorzaakt of je hoort dit van je ouders of vrienden.
  • De hallucinaties en wanen die bij een manie kunnen optreden kunnen ertoe leiden dat je jezelf gaat verwonden of dat je aan zelfdoding denkt.
  • In een ernstig depressieve periode kun jij je zo slecht voelen dat je een einde aan je leven wilt maken.

De gevolgen van een bipolaire stoornis kunnen zeer ernstig zijn. Als je het gevoel hebt dat je een stemmingsstoornis hebt, is het van belang dat je zo snel mogelijk hulp zoekt. Ook als vrienden en familie zich zorgen maken, is het goed om naar je huisarts te gaan. Het is erg belangrijk dat jouw bipolaire stoornis wordt behandeld en je steun krijgt om jouw leven weer op te pakken. Als ouder is het ook verstandig om de huisarts in te lichten wanneer je het vermoeden hebt dat je kind een bipolaire stoornis heeft.

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis