Meisje met spijkerblouse

Bipolaire stoornis

Heb jij last van hevige stemmingswisselingen? Ken jij periodes waarin je langere tijd uitgelaten en overactief bent en periodes waarin je juist erg somber en passief bent? Zijn er periodes waarin je het idee hebt dat je bergen kunt verzetten maar voel jij je in de periode erna energieloos en neerslachtig? Wanneer jij last hebt van zulke extreme stemmingswisselingen, dan heb je misschien wel een bipolaire stoornis. Wat een bipolaire stoornis is, wat de symptomen zijn en hoe je geholpen kunt worden, lees je hieronder.

Wat is een bipolaire stoornis

Een bipolaire stoornis is een stemmingsstoornis. Jouw stemmingen zijn helemaal ontregeld.

Verschillende stemmingen horen bij het leven. Iedereen kent momenten van blijdschap en momenten van verdriet. Wanneer je een bipolaire stoornis hebt, is het verschil in je stemmingen en activiteit echter heel groot. Je ervaart:

  • periodes waarin je langere tijd overactief, uitgelaten en zelfverzekerd bent;
  • periodes waarin je langere tijd juist buitengewoon somber, neerslachtig en passief bent;
  • stabiele, klachtenvrije periodes.

Bij een bipolaire stoornis wisselen deze verschillende stemmingsperiodes elkaar af. De overactieve, uitgelaten periode heet de manische periode. Een minder heftige manie heet een hypomanie. Wanneer je in de sombere periode zit, spreken we van een depressie. De bipolaire stoornis werd vroeger ook wel een manisch-depressieve stoornis genoemd.

De kenmerken van een manie, hypomanie en een depressie kun je lezen bij kenmerken van een bipolaire stoornis.

Hoe vaak wisselt je stemming?

Het verschilt per persoon hoe vaak de stemmingen wisselen. Soms wisselen je manische en depressieve periode elkaar heel snel af. Je hebt dan binnen een jaar meerdere manische en depressieve episodes. Wanneer jouw stemmingen bijna onafgebroken schommelen, dan wordt dit rapid cycling genoemd.

Het kan ook zijn dat je stemmingen maar af en toe wisselen met lange stabiele periodes tussen je manie en je depressie door. Er zit overigens niet altijd een stabiele periode tussen een manie en een depressie. Een depressie kan ook direct na een manie optreden en andersom.

Ook de duur en de ernst van de manische of depressieve episode zijn heel verschillend. Je kan jaren in een manische of depressieve periode zitten maar ook enkele dagen of uren. Meestal heb je vaker last van depressieve periodes. De ernst van de manie of depressie verschilt per persoon.

Eerst depressie bij jongeren

Bij driekwart van de adolescenten begint de eerste episode met depressieve klachten. Als jongere heb je vaker dan een volwassene last van gemengde episodes en ook psychotische verschijnselen komen vaker voor.

De bipolaire stoornis kan jouw leven flink in de war schoppen. Tijdens de manie kun je lichamelijk helemaal uitgeput raken en dingen doen waar je later spijt van krijgt. Je gaat bijvoorbeeld veel geld uitgeven of je stopt met school. Tijdens je depressie kun jij je zo neerslachtig voelen dat je niemand meer wilt zien en het liefst de deur niet meer uitkomt. Ook kunnen je sombere gevoelens er toe leiden dat je doodsgedachten hebt.

Het is erg belangrijk om hulp te zoeken om jouw bipolaire stoornis te behandelen. Je staat er niet alleen voor.

Hoeveel mensen hebben een bipolaire stoornis

Ongeveer 0,5 – 1 % van de adolescenten (12 – 18 jaar) in Nederland heeft een bipolaire stoornis. Je bipolaire stoornis begint meestal tussen je 15e en 25e levensjaar. Een bipolaire stoornis komt even vaak voor bij mannen en vrouwen.

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis