Mieke in het park

Tips hoe zelf om te gaan met autisme

Er bestaan geen zelfhulpadviezen voor kinderen met autisme. Voor familie en andere betrokkenen zijn deze er wel. Je kunt hiervoor hieronder terecht bij ‘Tips voor naasten met iemand met autisme’. Als je volwassen bent en je hebt autisme, dan zijn er diverse mogelijkheden om jezelf te helpen.

Mogelijkheden zelfhulp

  • Kennis en voorlichting: vergroot je kennis over autisme. Zorg ook dat mensen die belangrijk voor je zijn er genoeg over weten. Er zijn verschillende organisaties en websites waar je terecht kunt, bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en PAS Nederland.
  • Lotgenotencontact: via de hierboven genoemde organisaties kun je in contact komen met lotgenoten. Het helpt om van andere mensen met autisme te horen hoe zij omgaan met de stoornis.
  • Hulp vragen: zoek met je behandelaar, vrienden en familie uit hoe je het beste om kunt gaan met autisme. Bekijk of het mogelijk is om te werken. Neem niet te veel hooi op je vork.
  • Bepaal zelf je verhaal: veel mensen schrikken van iemand met psychische klachten en reageren afwijzend. Bepaal daarom zelf wat je wel en niet vertelt. Vertel oppervlakkige kennissen een beperkte versie en reserveer het complete verhaal voor mensen die dichtbij staan.

Telefonisch en anoniem contact

Het is erg belangrijk om je verhaal kwijt te kunnen. Dit kan bij familie, vrienden of kennissen. Daarnaast kan het erg fijn zijn om (juist) anoniem en/of met een onbekend iemand te spreken. Het kan soms goed helpen om over je problemen te praten met mensen die weten en snappen hoe je je voelt. Er zijn verschillende manieren om in contact te komen met anderen. Je kunt lotgenotencontact zoeken of contact opnemen met een telefonische hulpdienst. Lees verder op Lentis.nl

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis