Jonge vrouw bos

Welke behandelingen heeft Jonx voor Anorexia Nervosa?

De behandeling van anorexia nervosa begint vaak in de fase waarin de nood het hoogst is. Het herstellen van een gezond gewicht en het motiveren voor verdere behandeling zijn dan de belangrijkste onderdelen. Het is noodzakelijk om bij het herstel van een eetstoornis niet alleen aandacht te besteden aan je eetgedrag, het gewicht en het lichamelijk herstel. Ook herstel van je lichaamsbeleving, de zelfwaardering en herstel van je sociale contacten zijn erg belangrijk. Grofweg bestaat een behandeling uit de volgende onderdelen:

  • Een gezond eetpatroon aanleren. Als je anorexia hebt, kan het een flinke stap zijn om te kiezen voor een behandeling. Vooral omdat je namelijk weer moet eten en dat is juist wat je niet wil. Het herstellen van een gezond gewicht is de eerste stap in de behandeling van anorexia.
  • Motiveren voor verdere behandeling. In de behandeling word je niet alleen gemotiveerd om gezond te eten, maar ook heb je de kans om te werken aan de psychische kanten van de ziekte. De onjuiste gedachten en gevoelens over de eetstoornis komen tijdens een behandeling ook veelvuldig aan bod.
  • Zorgen dat anorexia niet terugkomt. De kans dat anorexia terugkomt, is vrij groot. Daarom is het belangrijk om ook het psychische probleem te behandelen. Psychotherapie is daarom altijd onderdeel van de behandeling. Er wordt dan gekeken naar hoe het komt dat je een eetstoornis hebt.

Medicijnen

Het kan voor komen dat je medicijnen krijgt, bijvoorbeeld omdat je heel depressief bent. Een behandeling bestaat echter nooit alleen uit medicatie. Zoals hierboven beschreven, zijn eetgedrag en psychotherapie altijd onderdelen van een behandeling.

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis